A la recerca d'alternatives proteiques a les d'origen animal
L’augment de la població mundial fa imprescindible la investigació de fonts de proteïna alternatives. Les microalgues i la llentilla d’aigua pareixen les millors opcions
El centre tecnològic Ainia, a Paterna, ha posat en marxa un estudi per a buscar alternatives als aliments d’origen animal. El projecte Supralem respon a una necessitat que el centre qualifica d'imprescindible donat l’augment de la població mundial.
Forma part d'una línia d'I+D+i que se centra en l'alimentació del futur i en la cerca de fonts proteiques alternatives. La investigació compta amb el suport de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i amb el cofinançament de la Unió Europea gràcies al Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
Les microalgues i la llentilla d’aigua esdevenen una alternativa òptima perquè són riques en proteïna i tenen un alt rendiment productiu en sistemes de cultiu artificial. Així i tot, encara tenen limitacions i reptes tècnics que s’estudien en el marc del projecte. L’estudi vol fer créixer aquestes petites plantes aquàtiques de manera controlada i eficient, objectiu que també persegueixen diversos laboratoris d'arreu del món.
Ino Van Der Heijden, investigador a la Universitat d'Exeter, acaba de publicar una investigació recent sobre la força proteica de les algues. Afirma que aquestes plantes "podrien formar part d'un futur alimentari segur i sostenible, ja que cada vegada són més les persones que intenten menjar menys carn per raons ètiques i mediambientals i hi ha més interés per la proteïna no derivada d'animals".
Un dels objectius principals de l'institut valencià és conrear llentilles d'aigua i microalgues de manera artificial. Després, se centren en els tractaments previs i en les maneres de concentrar les parts útils d'aquestes plantes: volen extreure'n les parts bones, com la proteïna i els nutrients, per a fer aliments més saludables. A més, estan investigant perquè aquests ingredients, a banda de saludables, també siguen saborosos.
Així doncs, produir proteïna vegetal de manera sostenible és fonamental en un panorama d'auge de la demanda d'aquests aliments.