A la recerca dels anticossos

Les defenses que genera l'organisme per a protegir-se del virus són motiu d'estudi perquè ajudaran a controlar la pandèmia.

Sanitaris realitzen test per a detectar el coronavirus
Sanitaris realitzen test per a detectar el coronavirus / David Borrat (EFE)

Els anticossos es produeixen com a reacció de l'organisme per a defendre’s del virus, per això els diem defenses, segons recorda en el seu web el Ministeri de Sanitat. La ràpida evolució de la pandèmia i de la lluita per frenar-la ha fet que hi haja mots aspectes encara per definir. Aquest tema n’és un. Com menciona Sanitat, per exemple, tindre anticossos no demostra que una persona està “totalment protegida”, sinó que bàsicament indica que s'ha estat en contacte amb el virus. Això vol dir que una persona pot tindre anticossos sense haver estat malalta. És els que s'anomenen “asimptomàtics”. “Tindre anticossos reflecteix que s'ha tingut contacte amb el coronavirus, però no vol dir que es tinga la malaltia, no sabem si la persona que té anticossos està prou protegida i desconeixem si és o no contagiosa”, remarca el ministeri.

Però algunes preguntes s'estan investigant en tot el món i en alguns casos ja es tenen les primeres respostes. N’apuntem algunes:

1. Quant de temps duren els anticossos després de patir Covi-19?

La comunitat científica apunta que de moment entre huit i nou mesos es mantenen els anticossos per a aquells que han superat la Covid-19, segons indica Ildefonso Hernández, catedràtic de Salut Pública i director del Departament de Salut Pública, Història de la Ciència i Ginecologia de la Universitat Miguel Hernández.

Diversos estudis treballen per a centrar el període mínim. Així, per exemple, un estudi de l'Institut Nacional de Salut i Benestar de Finlàndia assegurava que els anticossos de les persones infectades per la Covid-19 romanen en l'organisme almenys quatre mesos després del contagi, temps durant el qual són immunes al virus. I un altre, de l'agència Public Health England, assegura que la majoria de les persones que han superat el virus tenen una mitjana del 83% d'immunitat contra de la malaltia durant almenys cinc mesos.

2. Quant de temps duren els anticossos després de la vacunació?

La ciència encara no té resposta per a aquesta pregunta. “Els estudis de les vacunes indiquen que de moment es mantenen en els vacunats, però clar els assajos de vacuna no van començar fa massa mesos”, detalla Ildefonso Hernández.

El que sembla un fet és que els anticossos es perden en passar del temps, segons remarca el Ministeri de Sanitat en el web.

3. Una persona que ha superat la Covid, ha de vacunar-se?

En principi, les persones que han passat la Covid-19 apareixien en últim lloc del document que a finals d'any va elaborar el Ministeri de Sanitat sobre els 15 grups prioritaris de vacunació.

4. Totes les persones que han estat malaltes tenen anticossos?

Un estudi argentí, realitzat a partir de 3.000 mostres i presentat la setmana passada, afirma que el 95% dels pacients amb la Covid-19 desenvolupa anticossos detectables, dels quals el 35% ho fa en la primera setmana, el 90% a partir de la tercera setmana i la resta després dels 45 dies.

També et pot interessar

stats