Rebuig social per la macroampliació de la piscifactoria de Calp

Ocuparia mig milió de metres quadrats de la mar entre els parcs naturals de la Serra Gelada i del Penyal d'Ifac

Rebuig social per la macroampliació de la piscifactoria d'Altea / À Punt NTC

Segons les dades de l’Organització per a les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), en quatre dècades les piscifactories han passat de subministrar el 5% del peix que mengem a representar més de la meitat. En termes absoluts, això vol dir que les macrogranges marines produeixen en l'actualitat 82.000 milions de tones: una xifra que no para de créixer. 

Percentatge de l'origen del peix que consumim
Percentatge de l'origen del peix que consumim / À Punt NTC

El reflex a la Comunitat Valenciana es troba en la piscifactoria que hi ha entre Altea i Calp, a la Marina. Actualment produeix 445 tones anuals d'orades, corbines i llobarros, però ja està en marxa una ampliació que suposa arribar a 3.000 tones, fins a set vegades més. Això implica ocupar mig milió de metres quadrats de la mar entre els parcs naturals de la Serra Gelada i del Penyal d'Ifac.

El projecte està generant un important rebuig social per l'impacte que té. De fet, l'Ajuntament de Calp ha presentat un recurs contenciós administratiu contra una ampliació que té el vistiplau de la Generalitat, però que té en contra ecologistes, pescadors i el sector turístic. “Hem de tindre clar que el nostre peix és un producte fresc i salvatge i és el que hem de menjar”, assegura Paco Català, patró major de la Confraria de Pescadors.

Europa qualifica l’aqüicultura com una activitat compatible amb el respecte al medi ambient, però els ecologistes no ho veuen igual. Marco Bitter, portaveu d’Ecologistes en Acció, creu que s’haurien de publicar dades de tot allò que llancen, així com dels fungicides i antibiòtics que usen. 

Avramar, l’empresa concessionària, es defén. Remarca que és sostenible i treballa davant de platges, com a Borriana o la Vila Joiosa, que renoven cada any la bandera blava. La meitat de les orades de granja marina de tot Espanya provenen de la costa valenciana.

També et pot interessar

stats