La rapidesa a l’hora d’auxiliar, fonamental en els rescats a les platges i piscines

Les víctimes en entorns aquàtics superen enguany la vintena a la Comunitat Valenciana

Moment del simulacre de rescat de la Creu Roja
Moment del simulacre de rescat de la Creu Roja / À Punt NTC

Les víctimes en entorns aquàtics ja superen enguany la vintena a la Comunitat Valenciana. Segons la Real Federació Espanyola de Salvament, sis persones van morir l'any passat al juny al nostre territori. Enguany, quasi es multipliquen per quatre. Xifra que si se suma a les huit víctimes de la resta de l’any, fa que enguany hagen mort 29 persones. I encara queden els complicats mesos de juliol i agost, que poden provocar que se supere, i per molt, les 46 víctimes en terres valencianes al llarg del 2023.

La majoria de les víctimes són homes d’avançada edat i molts són turistes. Només en un dels casos, al juny, va ser en un riu. És per això que els serveis de socorrisme a la platja són fonamentals per a intentar parar esta tendència. A València, ja fa dos anys que no comptabilitzen cap víctima mortal. 

La rapidesa a l’hora d’auxiliar és fonamental. Un simulacre de salvament que s’ha fet este dimecres al matí a les platges de València només ha tardat 01:28 minuts en auxiliar una víctima. En situació real mai es tarda més de quatre minuts. “Amb la cobertura que tenim a la platja amb dos motos aquàtiques en només tres quilòmetres es garanteix que es puga atendre la persona en menys de quatre minuts”, assegura la directora de socorrisme de la Creu Roja de València, Macarena Lozano. 

Però també és important que els banyistes estiguen atents. “La bandera roja, groga i verda és un color universal”, apunta la regidora de Platges de València, Mónica Gil. Si s’observa algun banyista en perill no s’ha d’intentar el rescat si no s'és professional i s'ha d'avisar ràpidament els socorristes. I si en algun cas es detecta cap problema, s'ha de demanar auxili amb els braços.

A més, en alguns municipis es pot sancionar els banyistes que no atenguen les indicacions dels socorristes. A València, les multes poden superar els 1.500 euros.

També et pot interessar

stats