Rafelguaraf i Tavernes de la Valldigna mostren amb silenci el suport a les famílies de les tres víctimes ofegades

El municipi de la Ribera Alta suspén les primeres celebracions de les festes durant tres dies en senyal de dol

Part del veïnat concentrat junt a l'Ajuntament de Rafelguaraf, d'on eren originàries les tres víctimes
Part del veïnat concentrat junt a l'Ajuntament de Rafelguaraf, d'on eren originàries les tres víctimes / À Punt NTC

Rafelguaraf i Tavernes de la Valldigna estan hui units pel dolor. Els dos municipis, que viuen el primer dels tres dies de dol, han mostrat amb uns minuts de silenci al migdia la solidaritat amb les famílies de les tres víctimes, dos homes i una dona, que dimarts morien ofegats en la platja dels Marenys de Tavernes de la Valldigna, en una zona de mar oberta, sense vigilància i amb la mar embravida, que havia obligat a onejar la bandera roja uns metres més avant.

L’alcaldessa del municipi de la Safor on van ocórrer els fets, Lara Romero, mostrava el seu suport al poble d’on eren les tres víctimes, Rafelguaraf, i agraïa la ràpida intervenció de la policia i els mitjans sanitaris, que en arribar als Marenys només van poder certificar la mort dels dos homes i la dona, als quals ja havien tret de l’aigua uns altres banyistes.

A Rafelguaraf el veïnat també s’ha concentrat en la plaça principal al migdia per a mostrar el seu suport a les tres famílies trencades i molt conegudes al municipi perquè totes estaven establides, “de pares a fills” en aquest tranquil municipi de la Ribera Alta.

“Estem encara en xoc, consternats perquè eren molt coneguts, tot el poble té un dolor insuportable”, explicava davant els micròfons d’A Punt l’alcaldessa, Rafaela Aliaga, que no recordava una tragèdia de dimensions semblants al municipi.

El poble ha decretat tres dies de dol, de manera que des d’aquest dimecres fins al divendres queden suspesos els festejos inicials dels moros i cristians. Diverses veïnes del municipi que han participat en la concentració han admés estar encara “en xoc” perquè coneixien les víctimes, en especial la dona morta, que treballava de cambrera en un concorregut bar del municipi.

Pel que fa a les causes del succés, l’alcaldessa de Tavernes de la Valldigna ha declarat que estan sota investigació judicial. El testimoni d’una quarta persona, que havia anat a la platja amb les tres víctimes, una dona, que va ser qui va alertar els serveis de rescat, ajudarà a aclarir els fets. Aquesta dona estava fora de l’aigua i “en aparent bon estat de salut” quan van arribar els serveis de rescat.

No hi ha vigilància perquè és una zona de dunes protegides, com marca la Unió Europea està perimetrada i el pla de seguretat i salvament de platges no contempla vigilància Clara Romero - Alcaldessa de Rafelguaraf

Alguns testimonis, que van veure cap a les sis de la vesprada arribar el grup d’amics de Rafelguaraf a la platja dels Marenys, recordaven aquest dimecres per a À Punt que en arribar vora mar, els dos homes i la xica es van endinsar fins i tot amb roba. Noemí Gil, una veïna de la Llosa de Ranes que sovint visita aquesta platja, apuntava que el grup d’amics va arribar cap a les sis de la vesprada, vora vint minuts abans que es produïren els ofegaments.

Les tres persones van morir en el tram de la platja coneguda com als Marenys, al terme de Tavernes de la Valldigna
Les tres persones van morir en el tram de la platja coneguda com als Marenys, al terme de Tavernes de la Valldigna / À Punt NTC

Estaven en un punt de la costa de Tavernes de la Valldigna declarat zona d’especial conservació. Precisament per aquesta circumstància és una zona no vigilada, com advertia l’alcaldessa vallera. “No hi ha vigilància perquè és una zona de dunes protegides, com marca la Unió Europea està perimetrada i el pla de seguretat i salvament de platges no contempla vigilància”, aclaria en finalitzar els tres minuts de silenci que ha celebrat Tavernes de la Valldigna per solidaritat amb les víctimes.

Lourdes González, una turista de Madrid, reconeixia aquest dimecres, mentre caminava vora mar pel tram on van passar els fets, la perillositat de la zona. “És mar oberta i si la mar està picada és perillosa”, reconeixia. En les platges de Tavernes de la Valldigna onejava aquest dimarts de vesprada la bandera roja, que adverteix de la perillositat que implica l’estat de la mar i prohibeix el bany.

Gema Bono, una veïna de Catadau que estiua en la platja d’aquest municipi de la Safor, va passejar durant la jornada de dimarts pel tram on van morir ofegades les tres persones. “De matí hi havia bandera groga, de vesprada la van canviar a roja, la mar estava molt revalidada. Quan jo vaig passar no hi havia ningú banyant-se”, recordava. 

També et pot interessar

stats