Quines indemnitzacions poden demanar els afectats pels talls de llum de València?

Facua detalla els motius pels quals poden demanar compensacions els damnificats per l'avaria elèctrica

Imatges de l'apagada de llum a València
L'estació de Túria de Metrovalència, a fosques / À Punt NTC

Els veïns dels barris de Campanar i Tendetes afectats per les apagades i talls de llum a casa podran reclamar a Iberdrola i exigir indemnitzacions per la situació a la qual s'han vist exposats. Així ho ha comunicat aquest dijous l’associació de consumidors Facua Comunitat Valenciana.

Per exemple, com a danys i perjudicis, els afectats poden reclamar qüestions com ara el menjar que s’haja de tirar per haver-se trencat la cadena de fred, els electrodomèstics avariats i les nits d'hotel que hagen de contractar per a no dormir sense aire condicionat. Així mateix, es poden reclamar problemes sorgits en els casos de malalts crònics o persones amb necessitats especials. L’associació també explica que cal exigir, a més, descomptes en la factura per la pèrdua de qualitat del servei contractat.

La incidència ha afectat uns 4.500 clients, a més del centre comercial Nuevo Centro, els grans magatzems El Corte Inglés i l'estació de metro de Túria. També ha repercutit en diversos semàfors de la zona de Pius XII, que van deixar de funcionar. Encara que la majoria dels afectats van anar recuperant el subministrament, a última hora de la vesprada encara hi havia unes setanta persones sense llum.

L'elèctrica no pot eludir la responsabilitat

Aquests talls poden constituir un incompliment de contracte per part de la companyia elèctrica, la qual no pot eludir la responsabilitat.

Facua recorda que la llei per a la defensa dels consumidors i usuaris, així com d'altres complementàries, contempla que "tot perjudicat té dret a ser indemnitzat en els termes establits en aquest llibre pels danys o perjudicis causats pels béns o serveis".

Així mateix, l'organització de consumidors recorda que el Codi Civil recull que "queden subjectes a la indemnització dels danys i perjudicis causats els que en el compliment de les seues obligacions incorregueren en dol, negligència o morositat". També recull que "la culpa o negligència del deutor consisteix en l'omissió d'aquella diligència que exigeix la naturalesa de l'obligació i correspon a les circumstàncies de les persones, del temps i del lloc".

També et pot interessar

stats