Queixes a l'Horta Sud per la falta de connexió directa amb els punts de vacunació

La població de Catarroja s'ha de desplaçar a Xirivella, tot i que l'Ajuntament havia invertit 30.000 euros en instal·lacions per a facilitar-los la dosi

Les carpes que havia adquirit l'ajuntament de Catarroja per a vacunar la població es troben precintades
Les carpes que havia adquirit l'Ajuntament de Catarroja per a vacunar la població es troben precintades / À Punt NTC

L'estratègia de punts de vacunació està causant tensions en grans municipis de l'Horta Sud. La falta de dosis n'ha desactivat alguns punts i obliga les poblacions a traslladar-se fora de la localitat. L'assignació a Xirivella concentra la majoria de queixes per les complicacions per a accedir-hi. El recinte té un aparcament amb 500 places però manca d'accés amb transport públic des de bona part de la comarca.

Entre els municipis més crítics hi ha el de Catarroja, que havia invertit 30.000 euros en unes carpes per a facilitar la vacunació i evitar que la població es traslladara a Torrent, un altre dels cinc punts de vacunació per a l'Horta Sud, juntament amb el de la Ciutat de les Arts i les Ciències (València), Mislata i Paterna. Sanitat Universal descarta, de moment, usar aquest espai, que considera una iniciativa municipal al marge de l'estratègia de la Conselleria. La situació obliga els catarrogins i catarrogines a desplaçar-se a Xirivella, localitat amb la qual tenen una pitjor comunicació.

El viatge en transport públic des de Catarroja convida a armar-se de paciència. Cal desplaçar-se al centre de València i agafar un segon autobús de la plaça d'Espanya cap a les proximitats del pavelló de Xirivella. L'alternativa és traslladar-se a Paiporta o a Picassent per a agafar el metro. Una gimcana d'anada i tornada.

"No tinc ni vehicle ni cap persona que m'hi porte", lamenta als micròfons d'À Punt un veí de Catarroja, que ens explica que ha decidit perdre el torn i esperar a vacunar-se quan puga al seu municipi. Diu estar molt molest per "haver de deixar-te diners per a anar a posar-te la vacuna, quan estàs cobrant la pensió". "I les persones que no tinguen carnet? Que el fill ha de deixar de treballar per a dur-te a vacunar-te? Això no està clar", raona Juan Mata, també establit a Catarroja.

"No acabem d'entendre la decisió de Sanitat", explica l'alcalde de la localitat, Jesús Monzó, que aspira a poder emprar les carpes que havien instal·lat en algun moment futur de la campanya d'immunització. "Intentàvem posar facilitats perquè la gent es vacune a Catarroja, on vivim 30.000 persones. Desviar-nos a Xirivella, amb la qual no tenim cap comunicació directa, no és afavorir que la població es puga vacunar i la Conselleria s'ho hauria de replantejar", afirma. Recorda que "la comarca està molt mal comunicada" i que en tot cas hauria sigut més fàcil, per la connectivitat amb València, assignar la població a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Crítiques des d'Albal i Paiporta

"Tenim un punt preparat a la Casa de la Cultura i això hauria facilitat la vacunació al poble", manté Ramon Marí, l'alcalde d'Albal, que va posar-se en contacte amb la Direcció General de Salut Pública aquest divendres, després ser notificat, per a buscar una solució conjunta a la comarca que resolguera els problemes de comunicació, com autobusos llançadora gratuïts pagats per les poblacions. Sanitat Universal ha activat aquestes connexions des d'alguns municipis cap als quatre centres de vacunació massiva –València, Castelló Alacant i Elx– però no a l'Horta Sud, on la població ha de confiar en el transport públic. "No sé com estan arreglant-ho, però no és correcte. La gent no pot anar per ahí pegant bacs", explica l'alcalde.

La mateixa opinió té l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, que troba a faltar més "informació i transparència" sobre els criteris d'assignació de les poblacions a un punt o un altre. "S'hauria d'haver valorat la mobilitat i l'accessibilitat dels espais que es trien en punts de vacunació, perquè estem parlant de la gent més vulnerable i de persones majors que tenen menys recursos per a desplaçar-se", lamenta.

També et pot interessar

stats