Qui es queda el gat? Els jutges podran determinar el règim de custòdia dels animals de companyia en processos de divorci

És un dels beneficis per als animals que introduirà una proposició de llei al Congrés perquè deixen de ser considerats objectes  

La llei sobre el règim jurídic dels animals permetrà compartir la custòdia en casos de divorci / À Punt NTC
22 d'abril 2021 - 18:24

Els jutges podran determinar el règim de custòdia de les mascotes en processos de divorci. Aquest és un dels avantatges de la proposició de llei que ha aprovat el Congrés dels Diputats aquest dimarts 20 d'abril en sessió plenària. Gràcies a aquest canvi, els animals de companyia passen a ser tractats com a éssers amb sentiments. Això permetrà evitar que els conflictes en processos de divorci, que són cada vegada més freqüents, arriben a extrems més greus.

Un cas freqüent també en casos de maltractament, com ressalta Beatriz Cortina, directora de la protectora d'animals Modepran: "Les persones que maltracten les seues parelles també utilitzen els animals per a fer-los mal psicològic".   

Fins ara, la llei afavoria la persona que figurava com a propietari del gos o el gat, encara que l'altra també volguera fer-se'n càrrec, però amb la modificació legislativa que es vol introduir, "ja es recollirà que en casos de separacions el règim de custòdia compartida ha de determinar-lo un jutge si no hi ha acord" explica Amparo Requena, advocada especialista en drets dels animals. 

Un avanç que ens acosta a la legislació d'altres països europeus, que van legislar fa anys en matèria de drets dels animals. En la pràctica, "suposa que es canvia l'estatut jurídic dels animals en el nostre ordenament espanyol i deixaran de ser béns mobles, coses, perquè es reconega que són éssers vius dotats de sensibilitat" argumenta Requena. Això inclou que no podran ser considerats béns embargables en cas de desnonament. 

De moment, la pena major que pot aplicar-se a Espanya a una persona que maltracta un animal és d'un any i mig de presó. El Congrés dels Diputats va aprovar aquesta proposició de llei de modificació del Codi Civil, la Llei hipotecària i la Llei d'enjudiciament civil, sobre el règim jurídic dels animals, amb 295 vots a favor i 52 vots en contra.

També et pot interessar

stats