Quatre indicadors clau del canvi climàtic van batre rècords el 2021

L'OMM alerta de l'augment dels gasos d'efecte d'hivernacle i de la pujada de la temperatura, l'acidificació i el nivell de la mar

Les concentracions de gasos d'efecte d'hivernacle bateren rècords durant 2021
Les concentracions de gasos d'efecte d'hivernacle bateren rècords durant 2021

Quatre indicadors clau per a mesurar el canvi climàtic (concentracions de gasos d'efecte d'hivernacle, pujada del nivell de la mar, contingut calorífic i acidificació dels oceans) van arribar a nivells rècord el 2021, segons ha alertat aquest dimecres un nou informe de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

L'any passat no va marcar, no obstant això, temperatures rècord, per la influència del fenomen meteorològic de la Niña, encara que la mitjana mundial va superar en aproximadament 1,11 graus els nivells preindustrials, d'acord amb l'informe.

Sí que va haver-hi rècords regionals de temperatura, en canvi, en continents com Amèrica del Nord (54,4 graus el 9 de juliol del passat any a la vall de la Mort de Califòrnia) o a Europa (48,8 graus a Sicília, l'11 d'agost).

Les dades "són un nou exemple palés que les activitats humanes estan provocant canvis a escala planetària en la terra, l'oceà i l'atmosfera, i que aquests comporten repercussions nocives i duradores per al desenvolupament sostenible i els ecosistemes", subratlla l'informe.

Segons el document, l'acidificació dels oceans (que es produeix per l'absorció que aquests fan de part de les emissions antropògenes de diòxid de carboni) ha causat que el PH de les mars estiga en el seu nivell més baix dels últims 26.000 anys.

El nivell mitjà de la mar a escala mundial va aconseguir nous màxims en pujar una mitjana de 4,5 mil·límetres anuals durant el període 2013-21, un ritme dues vegades major al registrat entre 1993 i 2002 i que es deu a una acceleració de la pèrdua de masses de gel.

L'informe s'emet pocs dies abans que se celebre a Suïssa el Fòrum de Davos, on líders polítics i econòmics de tot el món es congreguen per a discutir, entre altres assumptes, les estratègies per a assolir els objectius climàtics mundials proposats per a 2030 i 2050.

També et pot interessar

stats