Quatre anys de presó per al patró d'una pastera que va traslladar tretze persones d'Alger a la costa alacantina

Els passatgers —que havien pagat entre 5.000 i 6.000 euros pel viatge— van romandre sense menjar, sense aigua i sense mesures de seguretat ni jupetins salvavides

Una pastera interceptada el passat agost a Guardamar del Segura
Una pastera interceptada el passat agost a Guardamar del Segura / Creu Roja

Un home de 33 anys de nacionalitat algeriana ha sigut condemnat per l'Audiència d'Alacant a quatre anys de presó en actuar com a patró d'una embarcació tipus pastera que tractava de traslladar un total de tretze persones des de la costa d'Alger a territori espanyol. De set metres d'eslora i proveït de motor, l'embarcació precària va salpar a les 13.30 hores del passat 28 de desembre. El motor va patir una avaria i va deixar de funcionar transcorregudes quatre hores de navegació i la pastera va quedar a la deriva durant un total d'onze dies, segons detalla la sentència, dictada per un tribunal de la Secció Segona.

En aquest període, els passatgers —que havien pagat entre 5.000 i 6.000 euros pel viatge— van romandre sense menjar, sense aigua i sense mesures de seguretat ni jupetins salvavides. No obstant això, part d'ells van ser rescatats per dues embarcacions similars, disposades per la mateixa organització dedicada a introduir a immigrants al país.

En concret, tres dies després de l'avaria, una primera pastera va rescatar una parella i els seus dos fills menors, així com a dos homes que compartien amb l'encausat la responsabilitat de dirigir la pastera. Tres dies després, una segona pastera va arreplegar una altra parella i els seus dos fills menors.

Finalment, la pastera va ser albirada en alta mar amb els dos últims tripulants, l'encausat i un dels passatgers que havia pagat per fer el viatge, que van ser rescatats en helicòpter per Salvament Marítim i traslladats fins al Port d'Alacant tretze dies després que s'iniciara el viatge.

El tribunal considera provat que l'encausat era un dels tres patrons encarregats de dirigir la pastera, a partir de les declaracions fetes per un testimoni protegit que viatjava a bord, a pesar que l'acusat va negar que fora ell qui patronejara l'embarcació.

La sentència és recurrible en apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) en el termini de deu dies des de la seua notificació.

També et pot interessar

stats