El putxero i els regals, protagonistes del dia de Nadal

La tradició de dinar putxero el 25 de desembre encara es manté en moltes famílies, mentre que altres prefereixen deixar el davantal a un costat i menjar en un bon restaurant

El putxero de Nadal, una tradició en moltes cases / À Punt NTC

Nadal és època de tradicions. Posar l'arbre i decorar-lo, deixar la llet i les galetes al Pare Noel i els seus rens, rebre carbó dels Reis si ens hem portat malament… Però cada família té també les seues tradicions pròpies.

A moltes cases valencianes dinar putxero el dia de Nadal n'és una. Aquest costum es remunta a fa dècades, i la manera de preparar-lo és diferent depenent del territori on es cuine. Maruja, de 83 anys, en fa un molt especial, una recepta que ha heretat de sa mare, que la va heretar de la seua. Ella li posa carlota, bajoca, pollastre i inclús macarrons, entre molts altres ingredients.

La família de Maruja espera amb candeletes el plat estrela, però no a totes les cases es viu igual el dinar. Són cada vegada més les persones que opten pels restaurants a l'hora de trobar-se el dia de Nadal. Els motius són molts: alguns ho fan per comoditat; altres per a donar un respir a les cuineres de la família, que s'encarreguen cada any de preparar el menjar, i altres perquè en són molts i no caben tots a casa.

Un clar exemple de l'augment de l'interés per dinar a restaurants el 25 de desembre el trobem al Mesó de Sant Vicent, de Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), on aquest diumenge tenien 500 reserves, aproximadament unes quaranta famílies a què atendre.

Però si hi ha una tradició que fa especialment il·lusió, sobretot als menuts de la casa, és la d'obrir els regals que ha dut el Pare Noel durant la nit. Als carrers dels pobles o als parcs s'espera al llarg del dia tota una desfilada de patins, bicicletes, nines o cotxes teledirigits. Són setmanes d'estrenar els regals i gaudir-los al màxim abans de tornar a l'escola.

Per als que prefereixen diners en lloc de regals, el dia de Nadal també és una data molt esperada, ja que en moltes cases és quan es reparteixen les estrenes. És el cas de la família d'Estrella Bonafé, que cada any se supera en originalitat a l'hora de donar els diners als nets. Si l'any passat la iaia de Llombai va improvisar una pluja de bitllets de 50 €, aquest diumenge el que ha fet ha sigut introduir-los en una pistola de joguet i disparar a l'aire mentre els seus nets els agafaven al vol.

També et pot interessar

stats