Puig reivindica actualitzar la Constitució, que equipara a un "BOE de 1978"

Ernest Lluch, Manuel Broseta i Save the Children han rebut les distincions de la Generalitat per la defensa dels drets constitucionals.

VÍDEO | Puig reivindica actualitzar la Constitució, que equipara a un "BOE de 1978"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat aquest diumenge una actualització de la Constitució perquè, a parer seu "és insensat que ens constrenya i paralitze la por d'actualitzar un BOE de 1978". A més, el cap del Consell ha reclamat una "reconnexió emocional del tot amb les seues parts", així com "segellar d'una vegada les desavinences internes".

Puig ha fet aquestes declaracions en l'acte institucional del Dia de la Constitució que s'ha celebrat al Teatre Principal d'Alacant, on s'han lliurat les Distincions de la Generalitat per la defensa dels drets i les llibertats constitucionals. Aquest guardó del govern valencià destaca persones i entitats per la seua trajectòria a favor dels drets i les llibertats públiques recollits en la Constitució espanyola.

L'acte ha sigut presidit pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta Mònica Oltra, que han recitat versos de l'escriptora Francisca Aguirre o el poeta recentment guardonat amb el Premi Cervantes Paco Brines.

El discurs del cap del Consell ha posat l'accent en l'estat social. Una declaració de principis amb la qual arranca la Constitució del 78 i que, segons Puig, "obri la porta d'un instrument decisiu per a protegir-nos de la pandèmia", ja que consagra el dret a la protecció de la salut, així com el dret a la llibertat, a la seguretat i a la dignitat personal.

Així mateix, el president ha fet una mirada a futur i ha proposat nous reptes com ara "superar l'Espanya macrocefàlica del centralisme ineficient", aconseguir un finançament just i equitatiu i avançar cap a "l'Espanya cogovernada sense independentismes ni nacionalismes excloents".

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha destacat els drets i llibertats reconeguts en la Constitució i també ha remarcat la "necessitat d'un finançament just".

Oltra també ha destacat que la cogovernança és "altament positiva" per a la gestió dels interessos públics perquè les "mirades plurals" són més amples i la "codecisió" és el fonament de la corresponsabilitat. La vicepresidenta també ha afirmat que les mesures de proximitat fan més encertades les decisions preses pel govern espanyol i ha valorat la "grandesa política" de l'estat de les autonomies, que considera que ha donat una resposta eficaç als reptes de l'alarma sanitària, econòmica i social.

Enguany el premi individual per la tasca realitzada en l'àmbit acadèmic i polític en defensa del diàleg i la democràcia és compartit, i a títol pòstum, pel professor universitari de política assassinat per ETA l'any 2000, Ernest Lluch i l'advocat Manuel Broseta, que també va ser assassinat per ETA l'any 1992. D'aquestes dues figures s'ha destacat la defensa del diàleg i la democràcia.

Quant al premi col·lectiu, la Generalitat ha volgut reconéixer la lluita contra el risc d'exclusió social i la pobresa infantil de l'ONG Save the Children, amb dotze centres al territori valencià.

L'acte institucional a Castelló

A Castelló de la Plana, les campanes del Fadrí han sonat a les dotze del migdia per a commemorar els 42 anys de la Constitució. En l'acte institucional, celebrat a la plaça major de la capital de la Plana, ha participat una representació de la corporació municipal i ha sigut presidit per l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco. Centenars de persones també han volgut estar presents en l'esdeveniment.

Bonig reivindica els valors que representa la Constitució

Per la seua banda, la presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha felicitat el Dia de la Constitució "a tots els valencians, castellonencs i alacantins" en un missatge que ha difós a través d'un vídeo en les xarxes socials. Així mateix, la líder popular ha fet una crida a defensar els valors de la Carta Magna, que "és la història d'un èxit col·lectiu", ha expressat.

També et pot interessar

stats