Puig demana al govern espanyol una redistribució dels refugiats ucraïnesos entre els territoris

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia que més proteccions temporals ha concedit, només per darrere de Madrid

Classes de xiquets ucraïnesos a Torrevella / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha plantejat al govern espanyol una redistribució de refugiats entre les comunitats autònomes, en vista a l'arribada massiva al nostre territori.

Actualment, la Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb més proteccions temporals concedides a refugiats d'Ucraïna, per darrere de la Comunitat de Madrid, amb vora 2.000 expedients. També s’han oferit més de 3.400 allotjaments i, com ha detallat Puig, ja estan escolaritzats més de 600 xiquets i xiquetes i s’han repartit més de 5.000 targetes SIP.

El cap del Consell ha explicat en l'acte d'inauguració del Congrés Comarcal del PSPV dels Ports-Maestrat a Vinaròs que a la Comunitat Valenciana “estan venint moltes més persones que a altres comunitats”. La raó principal és que ací ja hi havia prèviament una xifra més alta de migrants ucraïnesos i "el més normal és que la gent es desplace allà on coneix a gent".

Arribada dels xiquets ucraïnesos i les seues famílies a l'aeroport de Manises
Arribada dels xiquets ucraïnesos i les seues famílies a l'aeroport de Manises / À Punt NTC

Arriba a València un avió amb menors ucraïnesos amb malalties oncològiques

Aquest dissabte ha aterrat a l'aeroport de València un vol humanitari noliejat pel Ministeri de Defensa amb menors ucraïnesos que pateixen malalties oncològiques i algunes persones amb diversitat funcional. Alguns venen acompanyats dels seus familiars i d'un equip de suport, com sol ser habitual en aquesta mena de vols, que està format entre altres per personal militar, sanitari i traductors.

Es tracta del quart vol d'aquest tipus que gestiona el Ministeri de Defensa, després dels que van aterrar a Barcelona, a Madrid i a Astúries. L’arribada l'ha organitzat l'Associació Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtrica, la qual s'encarregarà de proporcionar a les persones refugiades tot el suport psicosocial que necessiten. Ací continuaran els tractaments als hospitals pediàtrics oncològics. L'Associació de Pares i Mares de Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana (Aspanion) ha fet una crida per a aconseguir habitatges llestos per a entrar a viure perquè aquestes famílies puguen allotjar-se mentre dura el tractament.

Un centre de Torrevella ofereix els títols d'educació oficial a Ucraïna

Amb l'arribada de refugiats la demanda de l'ensenyament s'ha triplicat en una escola de Torrevella, al Baix Segura, una de les poblacions on hi ha més ucraïnesos, amb vora 3.000. Es tracta d'un centre que permet obtindre els títols d'educació oficial a Ucraïna i que imparteix les classes cada dissabte des de fa 16 anys.

Els xiquets ucraïnesos escolaritzats en espanyol reben ensenyament en ucraïnés al col·legi ucraïnés Lengua Natal de Torrevella. Amb l'arribada dels refugiats el local que llogaven s'ha quedat menut i han traslladat part de les classes a una escola pública de Torrevella. En aquesta classe abans eren deu alumnes, ara són 29.

Així i tot, no han pogut atendre tota la demanda. Per a poder rebre a l'escola tots els xiquets caldria ampliar el professorat, però no és fàcil trobar-ne perquè han de dominar el currículum ucraïnés i treballar debades, perquè no cobren res als refugiats. Mentrestant compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Torrevella, que els ha cedit les instal·lacions, i de diverses associacions que els han donat material escolar.

També et pot interessar

stats