El PSOE frenarà en el Congrés la primera llei per a regular el cànnabis a Espanya

La norma, a proposta de Més País, es debat aquest dimarts i pretén legalitzar tant el cultiu com la comercialització i el consum  

Imatge d'arxiu d'una incautació de plantes de cànnabis en una operació de la Guàrdia Civil
Imatge d'arxiu d'una incautació de plantes de cànnabis en una operació de la Guàrdia Civil / Europa Press

El ple del Congrés debat aquest dimarts la presa en consideració d'una proposició de llei amb la qual Més País vol dotar el cànnabis d'un marc regulador "concorde a la realitat social" i que contempla tant el cultiu com la comercialització i el consum. És una de les tres iniciatives que s'han presentat en la cambra parlamentària per a legalitzar la substància que, segons l'enquesta EDADES del Ministeri de Sanitat, consumeixen de manera habitual a Espanya uns 3,2 milions de persones entre 15 i 64 anys.

La proposta del partit encapçalat per Íñigo Errejón empara el consum recreatiu de la planta per a majors d'edat en la via pública, amb unes restriccions similars a les del tabac, i permet a l'usuari dur damunt, "sense realitzar ostentació", fins a deu vegades la quantitat necessària per al consum diari. A més, reconeix el dret d'associació per a l'ús i el cultiu, tant recreatiu com terapèutic, i determina que les "botigues de cultiu o grow shops" hauran de donar-se d'alta en el registre d'Activitats Econòmiques. 

La llei no contempla la promoció publicitària ni la incitació al consum de la substància, estableix un impost especial i la creació de l'Agència Estatal del Cànnabis dependent del Ministeri d'Hisenda.

Més País subratlla que la regulació del cànnabis, segons una enquesta de la Universitat Autònoma de Barcelona, generaria 100.000 ocupacions directes i entorn de 3.100 milions d'euros d'impostos, dels quals un 60% es destinaria a sanitat. Així ho ha manifestat Pedro Vera, un dels responsables de la redacció de la proposta, en la qual ha treballat dos anys. 

El diputat justifica la seua necessitat també per "salut", ja que el seu ús està molt estés per a pal·liar malalties per càncer o malalties cròniques. Segons Vera, "obri la porta al fet que les persones que ho estiguen passant malament tinguen una via legal per a accedir a aquesta mena de tractaments sense passar pel mercat negre, així com a la investigació mèdica i científica". A més, subratlla que servirà per a lluitar contra el narcotràfic: "No erradicarem el consum del cànnabis, però hem de triar si volem que el comerç estiga en mans de l'Estat o de criminals".

Esquerra Republicana i Unides Podem són els altres dos partits que treballen en propostes semblants per a regularitzar el cànnabis. Tant la de Més País, la primera que es debatrà, com la del partit català en despenalitzen el consum en la via pública i el seu ús terapèutic, al qual no es refereix Unides Podem. La formació morada, a diferència de les altres dues, contempla només l'ús en espais habilitats i domicilis.

El PSOE es desmarca del bloc progressista i hi votarà en contra

Tot i que servirà per a obrir per primera vegada un debat parlamentari entorn de la regularització del cànnabis, la norma de Més País no tirarà avant per falta de suport dels socialistes, necessari per a aconseguir la majoria requerida per a tramitar-la. Si res canvia, el PSOE serà l'únic partit de l'espectre de l'esquerra que votarà en contra. Així almenys ho ha donat a entendre aquest matí el portaveu socialista en el Congrés, Héctor Gómez, que ha remés el debat sobre la legalització del cànnabis a la subcomissió que s'ha creat a l'efecte en la cambra baixa. Des de Més País critiquen aquesta postura i lamenten que es perdrà una "oportunitat sense precedents" d'obrir aquest debat i situar Espanya en línia dels models que "funcionen" en altres països europeus. La diputada de Més País Inés Sabanés ha assegurat que la postura del PSOE implica, en la pràctica, que seran les "màfies" les que regulen el consum del cànnabis. 

El PP ja ha avançat que tampoc donarà suport a la tramitació de la proposició de llei en considerar que "el cànnabis és la droga més consumida entre els joves i una llei no garanteix limitar-ne el consum", segons fonts populars en el Congrés. Unides Podem sí que votarà a favor de la iniciativa, igual que ERC, Coalició Canària, Nova Canàries, JxCat, Compromís, EH Bildu i Ciutadans.

També et pot interessar

stats