Protegir-se la pell, essencial a l’estiu

Els rajos solars ultravioleta augmenten el risc de patir càncer de pell.

Un banyista a la platja de la Malvarrosa, a València
Un banyista a la platja de la Malvarrosa, a València / Arxiu À Punt Mèdia

Amb l’arribada de l’estiu i del bon oratge, aprofitem els moments d’oci a l’aire lliure, disfrutant del sol, la platja i la muntanya.

Sobretot en aquesta estació de l’any, quan les temperatures són més altes i els nivells de radiació ultravioleta augmenten és molt important protegir la nostra pell. 

Els rajos solars ultravioleta (UV) entren en la pell si no la protegim amb roba o cremes amb filtre solar, i poden causar danys que són visibles en poques hores, com ara irritacions i cremades, o danys que apareixen al cap dels anys: envelliment prematur (arrugues), taques i augment del risc de patir càncer de pell.

Per això és important protegir la pell durant l’exposició solar. No només quan anem a la platja o la piscina, també és important tindre precaució quan realitzem activitats a l’aire lliure com esports o senderisme a la muntanya, i també activitats professionals com l’agricultura i la jardineria. Cal tindre en compte que els rajos solars són més intensos a l’estiu, a les muntanyes altes i quan es reflecteixen en l’aigua, l’arena o la neu.

Mirar-se la pell

Des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública recomanen mirar-se la pell com a mesura principal de prevenció del càncer de pell, ja que la detecció prematura és essencial per a millorar les possibilitats de la seua curació. 

Si notem una taca o piga nova o que ha canviat de tamany en la nostra pell, hem de dirigir-nos al nostre centre de salut. 

Tres consells per a protegir la pell 

Altres recomanacions de la institució són: 

Estar a l’ombra des del migdia fins a les 5 de la vesprada. Ja que aquestes són les hores de sol més intens. A més, els primers dies cal prendre el sol a poc a poc. 

Posar-se crema amb factor solar 30 o major. Cal posar-se la crema 20 minuts abans d’estar al sol, tornar a aplicar-la cada dos o tres hores i després de suar molt o haver-se banyat. 

Protegir-se el cap i el cos.

És important posar-se gorres i samarretes per a evitar l’exposició solar directa si estem fent esport o activitats a l’aire lliure. A més, hem de protegir els ulls amb ulleres de sol. 

També et pot interessar

stats