Les propines digitals arriben als treballadors de l’hostaleria?

Pagar amb mòbil o targeta és una pràctica cada vegada més estesa i algunes persones es pregunten si la tendència beneficia els cambrers i cambreres

Una cambrera porta una safata amb un datàfon i una torrada / À Punt NTC

La tendència a pagar amb targeta o mòbil des de la pandèmia ha canviat el sistema de les propines en bars i restaurants. Però molts es pregunten, aquestes propines digitals arriben als cambrers? Cada establiment estableix el seu sistema, però l’efectiu continua sent el més fiable perquè aquest sobresou arribe als treballadors. Però encara així, hi ha altres mètodes per a dividir la propina que es paga amb mòbil o targeta: “Hi ha una operació en la caixa en la qual es pot diferenciar la propina del pagament, així es pot repartir”, explica Cosmin Mihail, gerent de la cafeteria Fadrí.

El Tribunal Suprem ja s’ha pronunciat i diu que encara que la propina arribe a mans de l’empresari, no li pertany. “S’ha de repartir equitativament a la plantilla de treballadors i sense cap mena de discriminació”, apunta Francisco Trujillo, professor de Dret Laboral i de la Seguretat Social de la Universitat Jaume I.

Les propines tampoc s'han d'incloure en els ingressos ni són part del salari. “La propina, en tot cas, és una percepció extrasalarial, i com és digital, els diners poden desaparéixer”, continua Trujillo. 

Tal vegada, tot i la tecnologia, la vidriola amb monedes de tota la vida, seguisca sent, hui dia, el mètode més transparent, directe i efectiu. 

També et pot interessar

stats