El propietari d'un mural de suport a Palestina estudia denunciar l'Ajuntament de València per esborrar-lo sense permís

L'afectat, el moviment valencià de suport a Palestina i l'oposició veuen en l'acció un acte de censura, que el consistori nega

En imatge, l'abans i el després del mural
En imatge, l'abans i el després del mural / BDS País Valencià / À Punt NTC

El propietari d'un mural de suport al poble palestí, pintat en la paret de sa casa, al barri de Benimaclet de València, estudia accions legals contra l'ajuntament per haver-lo esborrat sense permís. El mural, decorat amb els colors de la bandera palestina, exhibia missatges com "Gaza eterna", "Israel genocida, Europa patrocina", "Palestina lliure, boicot a Israel" i "From the river to the sea, Palestine will be free" [Del riu a la mar, Palestina serà lliure]. 

La pintura va fer-se el dos de desembre, en el marc de les iniciatives del col·lectiu BDS País Valencià, el moviment social "de solidaritat amb el poble palestí i pel boicot a l'apartheid israelià", del qual forma part el propietari de l'immoble, Carlos Marcos. Aquest dimecres, un parell d'operaris municipals el van pintar de blanc. Ha durat una setmana i mitja a la vista.

En declaracions a À Punt, Marcos ha assegurat que no va rebre cap notificació de l'ajuntament ni de la Policia, a diferència del que va passar quan va començar la pintura. "El mateix dia va vindre la Policia i em van telefonar. Vaig enviar-los el meu DNI, van comprovar que era jo i van deixar-los continuar", ha explicat a À Punt. Tanmateix, continua, aquest dimecres va ser un veí qui el va avisar del fet que operaris municipals li estaven pintant la paret de blanc. "No he rebut cap avís, ni bo ni roí, no m'han donat motius ni m'han avisat de cap incompliment", assegura Marcos. Segons relata "va anar molta gent a preguntar-los per què", inclosa la seua parella, però "van donar explicacions vagues i contradictòries". "És una impotència molt gran. No vaig poder parlar amb els operaris perquè estava a l'hospital. Ara tinc el mur blanc, a veure què em trobe dibuixat", explica.

Els assessors legals que ha consultat, explica, veuen en la falta de notificació un incompliment del procediment administratiu, i destaquen els elements a favor de l'afectat, com l'absència de lucre i la llibertat d'expressió.

El moviment BDS País Valencià interpreta l'acció municipal com un acte de "censura", un atemptat "contra la llibertat de creació" i una mostra de "complicitat amb el règim colonial israelià i les seues pràctiques criminals des de fa 75 anys", segons han comunicat en les seues xarxes socials.

Així ho veu també Marcos, que denuncia restriccions a València contra les "exhibicions de solidaritat amb el poble palestí" en forma de traves per a les manifestacions, identificacions policials en les concentracions o la confiscació de banderes a unes activistes en la visita a la ciutat del club de bàsquet israelià Maccabi Tel-Aviv. "És evident que la solidaritat amb Palestina no es veu bé", raona l'afectat, que aclareix que el mur no tanca un solar abandonat, sinó que envolta la casa a la qual es mudarà d'ací a dues setmanes.

L'ajuntament: "S'havien registrat cinc incidències sobre el mural"

L'Ajuntament de València assegura que l'acció ve precedida de la comunicació de cinc incidències a l'aplicació mòbil del consistori per part de ciutadans que sol·licitaven la retirada o esborrament del grafiti. Segons ha explicat en un comunicat enviat a À Punt, "l'encarregat de la contracta de neteja de pintades va preguntar al servici, que davant la consulta i sense tindre documentació gràfica" va autoritzar l'actuació, "com ocorre habitualment diàriament amb les incidències que tenen entrada en l'APP VALÈNCIA". El consistori diu que la paret "ha sigut motiu de grafitis i pintades anteriors i actuacions per part de la brigada".

Però les explicacions de l'Ajuntament de València no han convençut ni Marcos, ni el moviment BDS, ni l'oposició política. Compromís considera obertament l'acció municipal un acte de censura, segons han manifestat l'exalcalde de la ciutat, Joan Ribó i la portaveu municipal, Papi Robles. I des del PSPV, el regidor Borja Sanjuan ha qüestionat la sensibilitat democràtica de l'equip de govern de María José Catalá.

També et pot interessar

stats