Projecte Posidònia amplia l'abast geogràfic a la Marina Baixa per a ajudar a fondejar de manera responsable

L'aplicació mòbil es converteix en l'eina més completa del litoral espanyol per a previndre danyar la planta marina

Imatge d'arxiu de prats de posidònia
Imatge d'arxiu de prats de posidònia / Fundació Oceanogràfic

L'aplicació mòbil Projecte Posidònia de la Fundació Oceanogràfic i de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, que es va crear el 2022 per a informar els usuaris nàutics sobre la presència de praderies de posidònia a la Marina Alta, ha ampliat l'abast geogràfic al litoral del Parc Natural (PN) de la Serra Gelada, a la Marina Baixa, i a les Balears. 

Amb la incorporació d'este nou mapatge, la fundació assegura que l'app es converteix en l'eina digital més completa del litoral espanyol per a detectar i protegir un dels ecosistemes marins més amenaçats del planeta i una de les zones amb més activitat nàutica i recreativa del Mediterrani.

Imatge d'arxiu de l'app
Imatge d'arxiu de l'app / Fundació Oceanogràfic

La inclusió de la cartografia de les Illes en l'aplicació contribueix a sensibilitzar i a desenvolupar bones pràctiques per part dels usuaris nàutics que transiten entre les costes de la Comunitat Valenciana i les Balears, facilitant la protecció de la biodiversitat que habita en els seus fons. Amb esta actualització, s'espera que les noves funcionalitats beneficien els usuaris de l'aplicació proporcionant-los informació precisa i en temps real sobre la ubicació de les praderies de posidònia.

Això els permetrà prendre mesures per a protegir este ecosistema vital i evitar qualsevol mal durant el fondeig. A més, l'aplicació també inclou consells, bones pràctiques mediambientals per a promoure un turisme nàutic molt més sostenible i referències sobre legislació.

Un mapatge de vora 3.000 quilòmetres quadrats

El mapatge del Parc Natural de la Serra Gelada comprén 51,2 quilòmetres quadrats. En el cas de les Balears, l'extensió aportada és de 2.787 km², dels quals 600 km² són praderies de posidònia. Amb esta incorporació, sumada a la cartografia inicial de la Marina Alta de 95 km², l'aplicació detecta els diferents tipus de fons marins en una extensió total de 2.933 km².

Així mateix, es diferencien la resta dels hàbitats submergits presents a la zona, entre altres les praderies de Cymodocea nodosa, que, al costat de la posidònia, representen les dos espècies de fanerògames marines amb elevat grau de protecció en esta àrea geogràfica.

Vista aèria d'un vaixell sobre zones de posidònia
Vista aèria d'un vaixell sobre zones de posidònia / Fundació oceanogràfic

També et pot interessar

stats