Projecte Òliba, una iniciativa per a conservar i recuperar aquestes aus a les comarques del nord

El Grup Ger-Ecologistes en Acció va detectar una disminució brusca de les parelles reproductores en la zona i des d'aleshores treballa per a facilitar-ne la nidificació

Òlibes estudiades pel Grup Ger-Ecologistes en Acció / À Punt NTC

A les comarques del nord fa uns anys que s’ha posat en marxa el projecte Òliba, una iniciativa per a recuperar aquesta au nocturna catalogada com a vulnerable. Tot va començar el 2019, quan membres del grup GER detectaren una disminució brusca de les parelles reproductores en la zona. Des d'aleshores, pretenen conéixer la població real i facilitar-ne la nidificació.

“Estem fent caixes niu perquè crien i traguen els seus polls, perquè hem vist que als llocs on estan criant actualment no tenen llocs protegits per a la cria”, explica Josep Bort, president del Grup Ger-Ecologistes en Acció.

En una alqueria abandonada han instal·lat una caixa i un càmera de fotoparament per a seguir l'evolució de les parelles. Juanlu Bort, membre del grup ecologista, explica que de moment tenen dotze caixes instal·lades arreu de la Plana Alta i la Plana Baixa i dues més als Ports.

Un altre dels estudis que fan és arreplegar les egagròpiles de les òlibes per a saber què mengen. “Són un tipus de vòmit que fa l'òliba a través del qual podem estudiar la seua alimentació”, aclareix Eugenia Claramonte, membre de Ger-Ecologistes en Acció. “A més, són raticides naturals i el que fan és fer un control d'aquestes espècies”, afig.

Les òlibes comunes són depredadores eficients de rosegadors i xicotetes aus que tenen predilecció per ocupar alqueries en runes, golfes, forats d'esglésies i altres indrets, però sempre a prop de les persones. Ara, malauradament, les actuacions humanes estan abocant-les al perill d'extinció.

També et pot interessar

stats