La prohibició de fumar a les terrasses es podria quedar després de la pandèmia

El Ministeri de Sanitat treballa amb un esborrany que planteja aquesta mesura, amb el doble objectiu d'actuar sobre el tabaquisme com a factor de risc de contagi de la Covid-19 i per contribuir a controlar la malaltia

Prohibició de fumar a les terrasses / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat proposarà a totes les comunitats adoptar de manera permanent la prohibició de fumar a les terrasses a l'aire lliure dels establiments de restauració a tot el territori de l'Estat, independentment que es puguen mantindre els dos metres com a distància de seguretat interpersonal per evitar la transmissió del coronavirus.

Doble objectiu

L'esborrany, segons han explicat fonts del Ministeri, proposa aquesta mesura amb el doble objectiu ‘’d'actuar sobre el tabaquisme com a factor de risc d'infecció i de contagi de la Covid-19, i també per a contribuir al control de l'evolució de la malaltia a Espanya’’.

La Comunitat Valenciana és una de les sis comunitats a tot Espanya, juntament amb les Balears, les Canàries, Cantàbria, Astúries i Aragó, on està prohibit fumar a les terrasses per la Covid-19. Un de cada sis valencians fuma. I cada any al voltant de 6.500 persones moren al nostre territori per causes relacionades amb el tabac.

Fumar a les terrasses podria tindre els dies comptats
Fumar a les terrasses podria tindre els dies comptats / À Punt NTC

Opinions de tot tipus

La proposta ha agradat, i molt, als professionals sanitaris. Manuel Muñoz, pneumòleg de l'Hospital Provincial de Castelló, ha explicat a À Punt que és una mesura que a la llarga reduirà el nombre de fumadors. Al seu entendre, com més difícil ho tinguen les persones fumadores, molt millor per a la seua salut.

La proposta també agrada a les persones no fumadores i a aquelles que pateixen alguna patologia. A les que no agrada gens ni miqueta és a les persones fumadores, algunes de les quals han expressat a À Punt que tot són dificultats i pareix que per a poder fumar s'hagen d'amagar.

Fa 15 anys que es va prohibir fumar als espais tancats, però la xifra de fumadors no ha baixat. Actualment fuma el 32% de la població de 15 a 64 anys. Un total de 10 milions i mig de persones, amb una addicció que cada any causa 60.000 morts a Espanya.

Aquesta nova proposta de prohibir fumar a les terrasses no està previst que es pose damunt de la taula en la reunió de la comissió de salut pública dijous que ve. Actualment és un esborrany, un document de treball, obert i sotmés fins i tot a consideracions tècniques. El debat està obert. 

També et pot interessar

stats