Els metges de família demanen que no es fume o es vapege a les terrasses

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària assegura que suposa un risc per a la transmissió del coronavirus.

Una dona fuma amb la mascareta baixada
Una dona fuma amb la mascareta baixada / Efe

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc) ha manifestat aquest divendres preocupació pel risc que suposa per a la transmissió del coronavirus que estiga permés fumar i vapejar a les terrasses de bars i restaurants.

"Quan es permet fumar o utilitzar altres dispositius susceptibles d'alliberar nicotina en una terrassa es posen en risc les persones que es troben allí, així com a qui fuma que, durant diversos minuts, s'exposa als aerosols d'altres persones sense mascareta", han alertat en un comunicat.

Han especificat que qui fuma "s'exposa a les gotes que exhalen altres persones, en les quals pot viatjar càrrega viral" i les persones i objectes del seu entorn "queden exposats a les gotes i aerosols que exhala la persona fumadora amb més força de l'habitual".

I cal sumar, segons aquests professionals, que en les terrasses no es compleix en la pràctica la distància interpersonal mínima d'1,5 metres, ja que aquesta distància hauria d'existir entre dues taules i entre dues persones fins i tot en la mateixa taula, havent de considerar també la distància de seguretat amb les persones que transiten pel costat de la terrassa o amb qui en faça el servei, que circula entre taules, han afegit.

A més, s'han detectat partícules portadores de virus capaç d'infectar a 4,8 metres i, en unes certes condicions ambientals, fins als 8 metres.

La Comunitat Valenciana, així com les Illes Balears, Canàries, Aragó i Astúries ja han adoptat aquesta mesura a l'empara de l'estat d'alarma, però la via més segura per a aconseguir aquesta protecció és una ampliació de les lleis reguladores en l'àmbit estatal.

La Semfyc es posiciona a favor d'una hoteleria sense fum, incloent terrasses i zones compartides de qualsevol naturalesa dins del sector, i recorda que el dret a la salut està recollit en totes les cartes fonamentals i en la Constitució com un dret fonamental, cosa que el dret a fumar no ho és, han conclòs.

També et pot interessar

stats