Els professionals sanitaris consideren una errada extingir els contractes de reforç per la covid al final d'abril

Recorden que la sanitat pública necessita mitjans per a atendre les necessitats de la població valenciana

Una infermera se disposa a vacunar
Una infermera es disposa a vacunar / Europa Press

La finalització de contractes de reforç per covid a la sanitat pública, a finals d'abril, preocupa les diferents especialitats. La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMPSP) ha qualificat de greu error l'extinció prematura" en aquest mes d'abril dels contractes de reforç per covid encara vigents als hospitals, i assenyala que és "una clara contradicció amb la voluntat expressada per la conselleria per a prioritzar en el futur la prevenció i la salut pública". En un sentit semblant, la Societat Valenciana de Microbiologia Clínica també es pregunta què passarà quan finalitzen aquests contractes i reclama "més places estructurals".

El president de l'SVMPSP, Juan Navarro, ha assenyalat que l'arribada fa dos anys de la pandèmia va suposar "una enorme sobrecàrrega" de treball per a aquests serveis, on s'integren metges especialistes, MIR i infermeres de Medicina Preventiva i que aquests contractes de reforç covid han permès abordar "les necessitats extraordinàries" de treball enfront de la pandèmia en l'àmbit hospitalari i lluitar adequadament contra aquesta.

En aquest sentit, recalquen que "encara en el moment actual, la covid persisteix com el principal problema de salut de naturalesa infecciosa, requerint als SMP i a altres serveis específics hospitalaris, com a Microbiologia, Medicina Interna, Pediatria, Urgències i les Unitats de Malalties Infeccioses, un important treball extra".

Sobre aquest tema, assenyalen que la substitució dels reforços per covid per les noves places estructurals anunciades (onze noves places de metges especialistes en Medicina Preventiva), "millora la delicada situació d'alguns hospitals, que estaven sense especialistes o que només en tenien un". No obstant això, per a la majoria d'hospitals, "interromp bruscament, els recursos específics de treball per als programes preventius contra la Covid en extingir els seus contractes".

Navarro explica que "sense aquests recursos, els SMP es veuran obligats a suspendre les vacunacions de covid i d'herpes zòster dels malalts immunodeprimits actualment en curs, la declaració de malalties i la cooperació en programes de salut pública, el seguiment dels treballadors infectats per covid i, en general, totes les activitats clau de prevenció i control de la pandèmia que han de mantindre's encara".

El col·lectiu reclama a la Conselleria de Sanitat Universal que consulte amb les gerències dels hospitals per a saber quins recursos necessiten. També proposa que es cree el 2022 un fons específic i temporal de places de reforç per covid per a tots els serveis especials que encara han de lluitar contra la pandèmia.

En un sentit semblant, els microbiòlegs reclamen que Sanitat cree més places estructurals "d’una manera equitativa i proporcionada, segons les necessitats de cada departament de salut" per a mantindre l'ampliació horària de tots els laboratoris. "Confiem que tota la tecnologia incorporada als laboratoris no s’arraconarà per falta de mans que la utilitzen. Esperem que no es veja afectada la qualitat de l’atenció sanitària i que s’optimitzen tots els recursos, tant humans com tècnics, en benefici de les persones", conclou el comunicat d'aquest col·lectiu professional.

Els microbiòlegs, a més, reclamen no dependre dels especialistes en Anàlisis Clíniques, una especialitat diferent que sol exercir la responsabilitat d'aquesta activitat als hospitals comarcals. Els professionals remarquen aquesta realitat impedeix sovint un diagnòstic microbiològic de qualitat.

També et pot interessar

stats