La princesa Elionor jura la Constitució

"Els demane que confien en mi, com jo tinc posada tota la meua confiança en el futur de la nostra nació, en el futur d'Espanya”, ha demanat la infanta en l'acte del Palau Reial

La princesa Elionor jura la Constitució / Agències
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
31 d'octubre 2023 - 11:56 Actualitzat: 31 d'octubre 2023 - 21:37

La princesa Elionor ha jurat la Constitució aquest dimarts, com estipula la Carta Magna que ha de fer l'hereu del tron en arribar a la majoria d'edat, com és el cas de la princesa d'Astúries, que compleix aquest 31 d'octubre els díhuit anys. D'aquesta manera, la infanta Elionor ja pot assumir les funcions de reina, de manera automàtica, si falta son pare, el rei Felip VI.

Sobre el mateix exemplar en què el va fer el seu pare el 30 de gener del 1986, al qual se li han afegit les reformes dels articles 13 i 135, les úniques aprovades fins ara, la princesa d'Astúries ha fet el jurament que també en el seu moment va fer Felip VI.

"Jure exercir fidelment les meues funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis, respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes, i fidelitat al rei", ha afirmat l'hereva, davant de l'atenta mirada dels seus pares, els reis Felip VI i Letícia, i la seua germana, la infanta Sofia.

Tampoc li llevaven l'ull de damunt, en aquest moment tan solemne, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i la del Congrés, Francina Armengol, situada enfront, ja que és la receptora del jurament.

Presències i absències

Aquest jurament ha sigut rebut per un fort aplaudiment dels assistents, entre els quals estava el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i el gruix dels seus ministres, amb l'excepció de les dues de Podem, Ione Belarra i Irene Montero, i el d'Esquerra Unida, Alberto Garzón.

A la sessió solemne de Congrés i Senat en la seu de la cambra baixa tampoc han acudit representants d'ERC, Junts, EH Bildu, PNB i BNG. Entre els presidents autonòmics, a les absències per motius ideològics del lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, s'ha sumat la de Cantàbria, María José Saénz de Buruaga, ja que el govern càntabre ha d'aprovar aquest dimarts el seu pressupost.

En finalitzar el jurament, la presidenta del Congrés, li ha dit: "Altesa, fa 37 anys Gregorio Peces Barba acompanyava son pare en aquest acte crucial. Hui, soc jo qui té el privilegi d'acompanyar-la i en el seu honor repetiré les paraules que aquell dia va pronunciar el president: les Corts Generals acaben de rebre el jurament que la vostra altesa ha prestat, en compliment de la Constitució com a hereva de la corona. Visca la Constitució, visca Espanya, visca el rei". Després, la princesa d'Astúries ha rebut de mans de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i del president del Senat, Pedro Rollán, les medalles de cada una de les cambres.

Salves per a retre-li honors militars

Mentre això passava dins del Congrés, fora, en un gest per a retre a la princesa d'Astúries honors militars, es disparaven dènou canonades a l'esplanada de la catedral de l'Almudena, que milers de persones que s'han sumat a la celebració han rebut amb aplaudiments.

Els carrers del centre de Madrid, plens de gent, presencien el pas de la princesa d'Astúries en acabar el seu jurament al Congrés
Els carrers del centre de Madrid, plens de gent, presencien el pas de la princesa d'Astúries en acabar el seu jurament al Congrés / Rodrigo Jiménez (Efe)

La plaça d'Oriente i els voltants del Palau Reial i l'Almudena, totes engalanades per a l'ocasió, es trobaven, des de primera hora d'aquest dimarts, plenes de turistes i ciutadans espanyols, atrets per la presència de diverses unitats de la Guàrdia Reial formades al pati del palau.

Confien en mi, com jo tinc posada tota la meua confiança en el futur de la nostra nació, en el futur d'Espanya Princesa Elionor

En finalitzar l'acte protocol·lari, la família reial ha presidit la desfilada militar que ha discorregut per la Carrera de San Jerónimo des de l'escalinata de la porta dels lleons, abans de dirigir-se al palau reial, on Elionor ha oferit les unes paraules als assistents.

La princesa Leonor presencia, amb son pare, la desfilada militar posterior al jurament de la Constitució
La princesa Leonor presencia, amb son pare, la desfilada militar posterior al jurament de la Constitució / Sergio Pérez (Efe)

Amb “respecte i lleialtat”, amb “total dedicació i un lliurament sense condicions”. Amb aquestes paraules, pronunciades en l’acte del Palau Reial, s’ha dirigit la princesa Elionor als espanyols, amb una petició explícita: “Confien en mi”.

L'hereua al tron ha subratllat que assumeix plenament els valors constitucionals i que espera correspondre amb “la major dignitat i el millor exemple”. “Amb aquest esperit i amb gran sentit del deure, conduiré els meus actes en tots els àmbits de la meua vida, atenent sempre els interessos generals de la nostra Nació, i observaré un comportament que meresca el reconeixement i l'estima dels ciutadans”, ha assegurat. Elionor de Borbó ha garantit que complirà les seues obligacions amb “total dedicació i una entrega sense condicions, procurant sempre créixer com a persona al costat de l'afecte i suport de la meua família”.

“En aquest dia tan important que recordaré sempre amb emoció, els demane que confien en mi, com jo tinc posada tota la meua confiança en el futur de la nostra nació, en el futur d'Espanya”, ha completat en el discurs que ha pronunciat al Saló de Carles III.

Per la seua banda, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, li ha garantit la lleialtat, l’afecte i el respecte de l'executiu davant la tasca que li correspon com a hereua de la corona. El cap de l'Executiu ha subratllat que les institucions d'una democràcia guanyen estatura no només per la seua història, sinó també per la capacitat que tenen de servir al bé comú, un precepte que, segons ha dit, està convençut que guiarà el camí de la princesa.

Màxima condecoració civil

Felip VI, coincidint amb la majoria d’edat de la filla, ha imposat aquest dimarts a la princesa Leonor el Collar de l'Orde de Carles III, la màxima condecoració civil a Espanya concedida pel govern espanyol. A aquest collar s’afig el Toisó d'Or, la més alta distinció que concedeix la corona espanyola, i que son pare li va imposar el 30 de gener de 2018, en el seu 50 aniversari.

El rei imposa a la seua filla la major distinció civil d'Espanya, simbolitzada en el collar de l'Orde de Carles III
El rei imposa a la seua filla la major distinció civil d'Espanya, simbolitzada en el collar de l'Orde de Carles III / Juanjo Martín (Efe)

També et pot interessar

stats