Primo de Rivera i el sexenni revolucionari es colen en el primer examen de la selectivitat valenciana

Exposar les causes de la Guerra Civil i l'inici del franquisme o la regulació del dret al vot des del segle XIX completen la prova d'Història

Un examinador reparteix els examens entre l'alumnat en una de les aules en què tenen lloc les PAU
Un examinador reparteix els examens entre l'alumnat en una de les aules en què tenen lloc les PAU / Biel Aliño (Efe)

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) de 2023, potser les últimes amb el model actual, ja estan oficialment en marxa a la Comunitat Valenciana, amb vora 23.000 aspirants. Com cada any, l'examen que més expectació genera és el d'Història d'Espanya, ja que és el que obri la roda. Aquest curs la recent exhumació de José Antonio Primo de Rivera del Valle de los Caídos planava sobre l'ambient i la figura del fundador de Falange Española no ha faltat a la cita amb els estudiants en un dels documents que conformaven la prova. Era una de les preguntes que més sonaven, tenint en compte que enguany s'ha complit el centenari del colp d'estat que va donar el seu pare, Miguel Primo de Rivera, entre el 13 i el 15 de setembre del 1923.

Comparar les dictadures de Primo de Rivera i Franco, exposar l'origen del sexenni democràtic o la regulació del dret al vot des del segle XIX han sigut algunes de les qüestions que han centrat el primer dels exàmens en la selectivitat valenciana. En declaracions a EFE, diversos estudiants ja havien demanat que apareguera una qüestió sobre Miguel Primo de Rivera, que ja va aparéixer aquest dilluns en diverses comunitats autònomes. El control, al qual ha seguit l'exercici de Valencià, també incloïa una altra pregunta de desenvolupament en què l'alumnat podia escollir entre la revolució de 1868 o explicar què va propiciar la Guerra Civil i quin va ser l'inici de l'estat franquista el 1936.

En l’examen de valencià, que també ha tingut lloc aquest dimarts, l’alumnat ha hagut de triar entre un text de Carme Miquel de 2005, "La mel i la fel", i un altre adaptat de Carme Junyent de 2023, "Cap de bestiar no és com abans", per a fer l'anàlisi lingüística. Pel que fa a la part d'expressió i reflexió crítica, les opcions eren dos fragments de La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda, i "Demà serà una cançó", del Llibre de Meravelles de Vicent Andrés Estellés.

A l'entrada de la prova, mentre alguns, com Álex, afirmaven que tenien "molts nervis" perquè aquests són dies que "determinen el futur", uns altres es mostraven segurs, perquè no deixa de ser "un examen com qualsevol altre" dels realitzats a l'institut.

Un total de 22.951 estudiants de totes les comarques valencianes s'enfronten des d'aquest dimarts a les PAU. Segons dades de la Universitat Politècnica de València, una de les institucions que acullen els exàmens, el 60% de les aspirants són dones i el 40% restants homes. La immensa majoria hi arriba des del Batxillerat, excepte un 7,5% que procedeix de cicles formatius. La vicerectora de la UPV, Esther Gómez, ha ressaltat que hi ha una "demanda altíssima" d'enginyeries, a més de totes les carreres relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació, com ara Informàtica, Telecomunicacions o Ciència de Dades. Prevalen les enginyeries, ha dit, "perquè les eixides laborals són enormes".

També et pot interessar

stats