La primera vacuna espanyola contra la covid estarà al carrer el segon trimestre d'enguany

La ministra de Ciència remarca que es tracta d'un sèrum millorat, preparat per a fer front a altres variants com òmicron i que no necessita conservar-se a baixes temperatures

Primera vacuna espanyola contra la Covid-19
Primera vacuna espanyola contra la Covid-19 / Europa Press

La vacuna contra la covid-19 que desenvolupa la farmacèutica Hipra, la més avançada de les que s'investiguen, estarà en el mercat en el segon trimestre de 2022, segons ha confirmat aquest dijous la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant. Els assajos clínics d'aquesta vacuna van començar l'agost passat i tot i que inicialment es preveia començar la producció i comercialització el 2021, finalment sembla que caldrà esperar fins al segon trimestre d'enguany.

L'Hospital Clínic de València va anunciar el 10 de gener que busca voluntaris per a participar en l'assaig clínic de la fase III de la vacuna d'Hipra contra la covid-19, un assaig que està fent en altres hospitals espanyols. De fet, aquest dijous, Morant ha elogiat la bona tasca d'Hipra amb una vacuna "amb moltes millores respecte a la resta", que ja s'ha provat amb 1.000 voluntaris en deu hospitals d'Espanya i als quals, pròximament, se sumaran 2.000 voluntaris més i cinc hospitals "per a rematar les dades".

La vacuna que promou Hipra està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment semblants, que s'uneixen i formen una estructura única anomenada dímer, i que s'acompanyen d'un adjuvant que incrementa la resposta immunològica. Aquesta combinació és capaç de generar una resposta immunològica enfront d'una de les proteïnes del virus SARS-CoV-2. La ministra ha remarcat que una de les novetats que presenta, enfront de les quals ja estan disponibles, és que la plataforma és de proteïna no combinant, la qual cosa suposa que, des del disseny, s'ha tingut en compte la recombinació de proteïnes de diferents variants.

"Això és un gran avantatge d'adaptació davant de l'aparició de noves variants. Per exemple, s'està estudiant la resistència contra òmicron i els resultats són bons", ha sentenciat.

Entre altres novetats, la ministra també ha explicat que pel que fa a la logística, Hipra no necessita temperatures de congelació, únicament de refrigeració i, a més, ha revelat que la vacuna ja ve preparada, per la qual cosa directament es podrà inocular sense una preparació prèvia com la que necessiten algunes vacunes.

De moment, l'empresa catalana, tal com ha confirmat Diana Morant, compta amb dos milions de dosis produïdes i tenen capacitat per a produir-ne 600 milions el 2022 i això es multiplicarà pel doble l'any 2023.

"És una vacuna molt millorada. Hem de sentir molt d'orgull perquè abans de la pandèmia no teníem cap empresa que fabricara vacunes humanes i ara n'hi ha quatre a Espanya", ha elogiat la ministra.

També et pot interessar

stats