Primera sanció anul·lada després que el Tribunal Constitucional tombara l'estat d'alarma

Es tracta d’una sanció a una menor que no va respectar les restriccions

Imatge d'arxiu d'un dispositiu policial a la ciutat de València per a vigilar el compliment de la normativa sanitària.
Imatge d'arxiu d'un dispositiu policial a la ciutat de València per a vigilar el compliment de la normativa sanitària. / Europa Press

Un jutjat de Madrid ha anul·lat una sanció de 601 euros que l'ajuntament va imposar a una menor per no respectar les restriccions aprovades per la pandèmia. És la primera sentència que es coneix després que el Tribunal Constitucional declarara nul el confinament del primer estat d'alarma.

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, el jutjat ha considerat la sanció disconforme a dret després de la resolució del tribunal de garanties que va declarar inconstitucional i nul l'estat d'alarma, "sense realitzar cap aclariment sobre els efectes jurídics d'aquesta declaració en relació amb les multes imposades".

Així, el magistrat Jesús Torres Martínez ha explicat que una sentència d'inconstitucionalitat vincula tots els poders públics, inclosos jutges i tribunals, que, des de la publicació de la resolució, han de resoldre qualsevol procés sense aplicar la llei declarada inconstitucional.

Segons la resolució, va ser sancionada per infringir la Llei de protecció de la seguretat ciutadana, per un "acte de desobediència per no respectar les restriccions aprovades per a evitar l'extensió de la pandèmia originada per la Covid-19".

La defensa ha argumentat ara que l'actuació era nul·la per la inconstitucionalitat de l'article 7 del decret pel qual es va aprovar l'estat d'alarma, el que va establir el confinament domiciliari i que el tribunal de garanties va declarar inconstitucional la setmana passada.

Amb la resolució del Constitucional s’obri la porta perquè en els processos oberts es reduïsquen o anul·len sancions o penes, després de declarar-se la nul·litat de l'estat d'alarma.

També et pot interessar

stats