La primera dona a aconseguir dos huitmils en una setmana explica a València la seua proesa

La muntanyenca és una habitual dels fòrums internacionals de defensa de la dona

Alpinista iraniana

La primera dona que ha aconseguit escalar dos huitmils en una setmana es diu Parvaneh Kazemi i va ser professora de matemàtiques a la Universitat Sharif de Teheran. Aquest dijous ha estat a València convidada per la Universitat Politècnica i ha pogut donar una entrevista a À Punt NTC.

El seu nom significa papallona i potser per això el destí de Parvaneh Kazemi era fer la metamorfosi de mestra de matemàtiques a la universitat a l’Iran a convertir-se en un referent en el món de l’alpinisme. No va ser fins als 35 anys que començà a gaudir de la muntanya. Cinc anys després escalava el seu primer cim i set anys després, el 2012, va fer el que cap dona havia fet abans. Pujar dos huitmils en només una setmana: l’Himàlaia i el Lhotse, i ho va fer per motius logístics, perquè “pagar dues expedicions era molt difícil”.

Va abandonar la universitat i es va dedicar professionalment a la muntanya, un món on encara hi ha molts prejuís: “El món de la muntanya encara és molt masclista”, comenta. Problemes que també ha tingut a l’hora d’aconseguir permisos.

Ara és un model a seguir no només a l'Iran i en el món de la muntanya. Defensora d’abastar reptes en la vida “cadascú ha de buscar els seus propis huitmils i no té per què ser a la muntanya. Pot ser qualsevol altre repte. Hi ha més huitmils fora de la muntanya”. 

Habitual en els fòrums internacionals de defensa dels drets de la dona, va donar suport a les protestes per la mort de Mahsa Amini, la jove morta a mans per la policia de la moral al seu país per no dur el vel. Un país on les carreres de ciències, com ella va fer, han estat elegides majoritàriament per dones.

Des de fa uns mesos viu a Segòvia, tot i que continua viatjant a l'Iran per a fer de guia i hui ha sigut la invitada del programa de mentors d'exalumnes de la Politècnica per a parlar de com una dona iraniana va arribar al cim del món.

També et pot interessar

stats