El preu de la llum baixa aquest divendres un 5,5% fins als 276,39 euros/MWh

El preu que paga qui té tarifa regulada és de quasi 52 euros menys que si no s’haguera aplicat el límit al gas

La factura de la llum aquest dijous centra la sessió del Congrés dels Diputats
La factura de la llum aquest dijous centra la sessió del Congrés / À Punt NTC

L'electricitat baixa aquest divendres un 5,5% fins als 276,39 euros megavat hora (MWh). Aquest preu és el resultat de la subhasta del mercat majorista o pool, al qual s’aplica un ajust per a compensar el límit al gas a les centrals elèctriques que utilitzen gas com a primera matèria.

De fet, i segons les dades de l'operador del mercat elèctric OMIE i pel Mercat Ibèric del Gas (Mibgas), el preu majorista de la llum (el que paguen els consumidors amb tarifa regulada) és hui quasi 52 euros més baix que els 328,15 euros als quals s'hauria pagat el MWh de no comptar amb aquesta mesura del govern. 

En comparació, el preu a què es pagaria hui el gas sense el límit (328,15 euros/MWh) és quasi un 39,8% més barat que el màxim històric registrat el passat 8 de març (544,98 euros/MWh), quan ja estava en marxa la invasió russa d'Ucraïna.

A escala europea, l'electricitat continua marcant nivells molt elevats, especialment a Itàlia, on el MWh es pagarà a 516,08 euros, amb pics que arribaran als 600 euros a última hora de la vesprada.

D’altra banda, França registra un preu mitjà de 499,49 euros/MWh; mentre que, a Alemanya, afectada per la retallada de subministrament de gas rus a través del gasoducte Nord Stream 1, s’ha arribat als 438,65 euros/MWh.

Per darrere se situarà el Regne Unit, que marcarà un preu mitjà de 314,96 lliures/MWh (uns 376,21 euros al canvi actual).

La subhasta a Portugal, on també s'aplica el límit al gas en virtut de la denominada "excepció ibèrica", ha marcat la mateixa mitjana que a Espanya, país amb el qual comparteix mercat.

També et pot interessar

stats