Espanya i Portugal acorden un preu màxim de 30 €/MWh del gas per a rebaixar el preu de la llum

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat que ja hi ha un document previ a la proposta que presentaran a la CE

Una persona apaga un comptador de llum
Una persona apaga un comptador de llum / Bacho / Shutterstock

Espanya i Portugal han proposat aquest dijous un preu màxim de 30 euros per megavat hora al gas destinat a la generació elèctrica i així poder rebaixar el preu de la llum en el mercat majorista, encara que, segons la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, és un dels elements que hauran de discutir amb la Comissió Europea (CE).

Amb l'aplicació d'aquest límit de 30 €/MWh al gas per a les centrals de cicle combinat, s'estima que el preu de la llum en el mercat majorista se situaria en uns 120 €/MWh, molt per davall dels més de 220 €/MWh actuals.

El Consell Europeu va acceptar el 25 de març la proposta liderada del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i secundada per Portugal, Itàlia, Grècia i Bèlgica, a favor d'intervindre el mercat i fixar un límit al preu de l'energia. D'aquesta manera, tant Espanya com Portugal seran considerades "illes energètiques", una condició que permetrà als dos països peninsulars desvincular el preu del gas del de l’electricitat.

La ministra ha explicat que ja hi ha un document previ a la proposta que presentaran a la CE i que inclou que hi haja dues cassacions de preus en el mercat majorista, una per al mercat ibèric i una altra per a la interconnexió amb França. Ribera ha explicat que hi hauria una primera cassació de preus de l'electricitat en frontera en les exportacions elèctriques a altres països, que serien retribuïdes als costos que correspondrien si no hi haguera el mecanisme d'ajust a través d'aquest límit per al preu del gas destinat a generació elèctrica. En la segona cassació d'oferta i demanda, es fixarien els preus majoristes per al mercat ibèric, introduint ja aquest mecanisme d'ajust.

La diferència entre el preu resultant de la primera cassació i el de la segona per als cicles combinats de gas es repartirà entre les tecnologies molt més barates que participen en aquesta segona cassació fins a aconseguir el preu a què han sigut retribuïdes les centrals de gas en la primera.

Ha indicat que Espanya i Portugal han proposat com a preu màxim per al gas el més barat al qual consideren que ha de produir-se l'ajust, però aquest preu, juntament amb la resta dels elements tècnics de la proposta, l'han de discutir tots dos països amb la CE, ha dit Ribera, que ha assenyalat que el treball amb la CE no ha fet més que començar, i ha demanat "tranquil·litat i prudència".

Superàvit del sector elèctric de més de 188 milions

El sector elèctric ha registrat un superàvit provisional de 188,2 milions d'euros en 2021, prop d'un 21% més que l'any anterior, segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Aquest dimecres s’ha publicat la liquidació provisional de desembre de 2021, on es veu que el total d'ingressos del sistema elèctric va arribar als 15.483 milions, enfront d'uns costos de 15.410,4 milions. A aquesta suma cal afegir els 115,6 milions resultants de l'aplicació del superàvit de la liquidació definitiva de 2020.

Respecte al sector gasista, la CNMC ha publicat la liquidació provisional corresponent al mes de gener de 2022, on el total d'ingressos declarats per les empreses va ascendir a 788,5 milions, un 8% menys que en el mateix període de l'any anterior.

També et pot interessar

stats