El preu de l'habitatge puja l’últim any més del doble a València que a Castelló o Alacant

L’últim informe de Tinsa evidencia que encara que els preus del mercat immobiliari valencià augmenten, es mantenen per davall de la mitjana espanyola

Com ha evolucionat el preu de l'habitatge en l'últim any?
Com ha evolucionat el preu de l'habitatge en l'últim any? / Jaume R. Lloret

La societat de taxació Tinsa ha publicat aquest divendres un informe que detalla els moviments del mercat residencial tant en el quart trimestre de 2022 com durant l'últim any. I segons les dades publicades en aquesta anàlisi, el valor mitjà de l'habitatge acabat (nou i usat) ha augmentat durant el 2022 un 6,8% a la Comunitat Valenciana, una dada en tot cas inferior a la registrada al conjunt de l’estat espanyol ha pujat en un 8,1%. 

Destaca especialment l’augment registrat a la província de València, que ha viscut una variació interanual del 9,5% d'increment, fet que es tradueix en un cost del metre quadrat d’uns 1.313 euros. A la província d’Alacant, encara que la variació interanual és menor, d’un 3,5%, el preu del metre quadrat és superior, amb 1.342 euros. Les comarques del sud tenen el metre quadrat més elevat de la Comunitat Valenciana. Per últim, a les comarques del nord la variació interanual ha experimentat un augment del 4,4%, cosa que situa el preu del metre quadrat en 1.059 euros.

Si ens fixem en les grans ciutats, València encapçala la llista amb un augment interanual amb del 8,5% i acaba l'any amb un preu de 1.826 euros el metre quadrat. Per la seua banda, Alacant, que registra una variació interanual del 4,6%, té habitatges amb un cost de 1.535 euros el metre quadrat, mentre que Castelló, que registra un augment superior amb un 6,4% segueix mantenint el preu més baix per al metre quadrat: 1.131 euros. 

Benidorm i Torrent, els més cars

Entre les dades municipals, destaca el metre quadrat a Benidorm, que se situa en 1.727 euros o els 1.131 d'Elx; a les comarques de València Tinsa també remarca el preu de l'habitatge a Torrent, amb 1.253 euros el metre quadrat, o els 1.112 euros el metre quadrat de Gandia.

Actualment, la hipoteca mitjana a la província de València és de 108.263 euros, 105.165 euros a la d'Alacant i 82.268 euros a la de Castelló. La de Castelló és la tercera dada provincial més baixa d'Espanya, sols per damunt de la que registra Conca (80.754 euros) i Ciudad Real (82.014 euros). En els tres casos són dades molt allunyades de la mitjana espanyola (143.722 euros)

L'informe mostra que a Castelló, València i Alacant una persona que afronta una hipoteca pagaria respectivament 388, 503 i 487 euros al mes (al conjunt d'Espanya aquesta dada se situa en 634 euros). A més, l’informe detalla que les valencianes i els valencians de la província de Castelló destinen un 22% de la renda disponible al pagament del primer any d’hipoteca, mentre que a València destinen un 25,7% i a Alacant un 30,6%.

També et pot interessar

stats