El president de Cecova denuncia un dèficit de personal d'infermeria que s'agreujarà amb les jubilacions previstes

Infermers de tot Espanya protestaran el 10 de febrer per les seues condicions laborals i pels problemes estructurals, que han empitjorat amb la pandèmia

31.01.2021 | Entrevista LNM Juan José Tirado

El pròxim 10 de febrer les infermeres i els infermers de tot Espanya protestaran per les seues condicions laborals. Es queixen que els problemes estructurals han empitjorat amb la pandèmia i reclamen solucions. El president del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (Cecova), Juan José Tirado, ha explicat en Les notícies del matí que hi ha un dèficit de treballadors sanitaris que s'agreujarà d'ací a poc temps quan comencen les jubilacions previstes.

Tirado ha detallat que, mentre que a Europa hi ha una mitjana de 8,6% d'infermers per cada 100.000 habitants, a la Comunitat Valenciana la taxa és del 5,3%, molt per davall de la mitjana europea i fins i tot de l'espanyola (5,6%). A més, ha afegit que a la Comunitat Valenciana hi ha un 35% d'interinitat.

"Les deficiències estructurals i precarietat laboral aniran a més amb la jubilació de professionals si no s'adopten solucions. Cada any se'n jubilen més que se'n donen d'alta"

Des del Consell d'Infermeria també consideren important augmentar l'atenció domiciliària als malalts i reduir així la quantitat de persones que necessiten ser traslladades a una residència. "A la residència s'arriba quan el deteriorament és més gran, per a això estan abans els centres de dia i l'atenció domiciliària".

Crear una finestreta única d'atenció

A més, Tirado ha dit que cal que es cree a la Comunitat Valenciana una finestreta única perquè una persona, per exemple, "que necessite una cadira de rodes sàpia on dirigir-se".

Per a posar fi a la precarietat laboral dels infermers i les infermeres en les residències considera interessant fomentar el cooperativisme entre professionals d'infermeria que generen una cooperativa i que venguen els seus serveis a les residències, que en un 75% són privades i concertades. "A més, caldria quantificar el que costa cuidar una persona major i evitar que les empreses rebaixen el capítol de personal", afirma Tirado.

També et pot interessar

stats