El Consell d'Infermeria alerta del "col·lapse" dels hospitals comarcals davant l'allau de contagis

Assegura que en alguns ja no queda personal per l'augment de baixes i que, si la incidència continua pujant, hi haurà "conseqüències catastròfiques"

Infermeres, en una imatge d'arxiu
Infermeres en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (Cecova) ha advertit de la "saturació imminent" dels hospitals comarcals, on la pressió assistencial per la pandèmia "s'ha desbordat de manera exponencial" per l'augment de baixes laborals entre el personal d'infermeria. El president de l'entitat, Juan José Tirado, ha alertat que ja no queden infermeres en alguns departaments de salut i les que hi ha ja no poden assumir més càrrega de treball. "Si continuen augmentant els casos, el col·lapse hospitalari serà imminent amb conseqüències catastròfiques, perquè la pujada del nombre de contagis ja no queden infermeres per a contractar", ha advertit.

Tirado ha afirmat que la falta de personal d'infermeria es fa "cada vegada més alarmant" als hospitals valencians, especialment als comarcals, on la pressió assistencial per la pandèmia "s'ha desbordat de manera exponencial per l'augment de baixes laborals, a causa dels contagis i a l'extenuació de les professionals", han informat des del Cecova.

Les incapacitats laborals temporals (ILT) "han crescut durant les últimes setmanes i són impossibles de cobrir davant l'absència de plantilles adequades per a atendre totes les necessitats dels pacients", ha dit Tirado. Davant d'aquesta situació, el sector assegura estar "desesperat" i fa una "crida d'auxili" dirigida tant al president de la Generalitat, Ximo Puig, com a la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló. El responsable de Cecova els demana que siguen "conscients de la situació dramàtica i de pressió que pateixen les àrees d'infermeria", que estan "abocades al col·lapse pels casos de coronavirus si no s'estableixen mesures de control del virus i una reorganització de les plantilles per a adaptar-les a les necessitats reals de les àrees més afectades dels centres".

Ha afegit que en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent s'han habilitat fins a quinze llits de reforç al gimnàs de rehabilitació de l'Hospital Lluís Alcanyís, "com ja va ocórrer fa justament un any en aquestes mateixes dates". "La situació és que ja no hi ha infermeres, els departaments pateixen problemes greus per a trobar professionals per a contractar", afirma Tirado.

També et pot interessar

stats