Preocupació per l’estat dels aqüífers a la Comunitat Valenciana

Els experts proposen solucions alternatives i Europa marca l’any 2027 per a revertir els aqüífers als nivells de fa uns anys

Imatge d'arxiu d'una séquia / À Punt NTC

La situació dels aqüífers de la Comunitat Valenciana comença a preocupar els experts a causa de la sobreexplotació i la contaminació química. “Ens trobem en una situació greu”, assegura Jaime Gómez, catedràtic d’Enginyeria Hidràulica de la Universitat Politècnica de València. “Hem de fer alguna cosa per tractar de revertir aquesta situació”.

Les conques del Segura i del Xúquer són dues de les quatre que es troben en pitjor estat de tot Espanya. Per això s'han de buscar solucions, com ara el codi de bones pràctiques en l'agricultura. “Hem de fer que l’agricultor tinga una bona formació sobre què és el que pot utilitzar i què és el que no”, explica Marc García, comissari d’aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Tots demanen erradicar el reg a manta que fa que la química es filtre a les aigües subterrànies. “S’hauria de canviar per un reg per degoteig. No sols permetria estalviar aigua, sinó també estalviar en aquestes dosis d’adob que posem a les plantes per a evitar les percolacions futures”, subratlla García.

Fins i tot s'estudia recarregar-los amb l'aigua de les depuradores, però la situació és tan complicada que els experts ja parlen d'estalviar aigua com siga. Ara com ara, Europa marca l'any 2027 per a revertir els aqüífers als nivells de fa uns anys. 

També et pot interessar

stats