Els Premis Raquel Payà reconeixen la superació personal del jovent dels centres socioeducatius
Aquest guardó té un gran significat per a ells i els dona motivació per a seguir avant
Aquest dijous s’ha lliurat la quinzena edició dels Premis Raquel Payà, que reconeixen l’exemple de superació del jovent que compleix mesures judicials als centres socioeducatius de la Comunitat Valenciana.
Els guardons, que reben el nom de la reconeguda doctora en Pedagogia valenciana Raquel Payà, són un reconeixement de la història de superació personal de cadascun dels joves i les joves que els reben.
Moltes vegades, en la recerca de la identitat, els i les adolescents es deixen arrossegar per situacions en què no haurien acabat en cas d’haver-ho pensat una mica més seriosament, explica Salvador Carpi, director de la residència socioeducativa Jaume I de Picassent (Horta Sud).
Però alguns, quan els donen una nova oportunitat, s’hi aferren. És el cas dels i les joves que reben els guardons Raquel Payà, que han explicat a À Punt NTC que el premi els dona motivació per seguir avant i que significa molt per a ells després del que els ha costat reconduir-se.
Des de la seua experiència en tenen una per als i les joves que estiguen en una situació semblant: “Tingueu cura de les amistats i no us deixeu endur per males companyies”. I també els envien un missatge d’esperança: “Si et proposes eixir d’aquesta situació, ixes”.
A la Comunitat Valenciana hi ha uns 400 joves als centres socioeducatius i quasi el 90% són xics. En aquests centres tenen una oportunitat per a aprendre la vida d’una altra manera, poder integrar-se plenament i valorar el que tenen al voltant, explica la directora general d’Infància de la Generalitat, Rosa Molero.