Puerto Naos se salva per ara de la lava que flueix cap a l'oest

Quan es compleixen 40 dies de l'erupció, la superfície coberta per lava ascendeix a 906 hectàrees i ja ha destruït 2.183 edificacions a l'illa de La Palma

Una pedra de lava roda per un pujol ple de cendra mentre el volcà Cimera Vella continua en erupció, a l'illa canària de La Palma
Una bomba de lava roda per un pujol ple de cendra a l'illa canària de La Palma / Reuters

Quan es compleixen 40 dies de l'erupció del volcà Cumbre Vieja, i la lava continua provocant estralls al seu pas. Ja ha destruït el que quedava de Todoque i ara es vigila l'avanç de les colades que s'han reactivat. El volcà de la Palma continua expulsant rius de lava cap al flanc oest alimentant les colades xistents que discorren per la zona d'exclusió i que, de moment, no afecten la localitat costanera de Puerto de Naos. La lava ja ha destruït 2.183 edificacions i 113 estan en risc.

L'expulsió de rius de lava del Cumbre Vieja és contínua. Aquest dijous la colada més activa, que el comité científic denomina número 3, amenaçava d'abastar la pista que s'utilitza per a arribar a Puerto de Naos, pràcticament evacuat des de l'inici de l'erupció. No obstant això, l'últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN), indica que els tècnics descarten ara com ara l'arribada de la colada a la localitat turística.

Mentrestant, continuen avançant les múltiples colades del volcà, entre les quals el DSN en destaca dues més actives, ambdues fora de la zona d'exclusió: una, a 84 metres de la costa, i l'altra, que avança sobre terreny abans sense afectar.

La superfície coberta per lava ascendeix ja a 906 hectàrees, segons dades del DSN, que indica a més que la qualitat de l'aire roman dins dels valors límit i la meteorologia és favorable per a l'operativitat aeroportuària.

Respecte a l'activitat sísmica, des de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) han assenyalat que des de la passada nit s'han detectat al voltant de 50 terratrémols a La Palma, tots concentrats en la zona dels municipis de Villa de Mazo i Fuencaliente.

La tragèdia s'ha convertit en atractiu turístic

El volcà també ofereix imatges inèdites com la d'una de les bombes que llança i que baixa rodant a tota velocitat per damunt de la cendra. És l'espectacle d'una catàstrofe natural que també atrau milers de turistes, cada dia, a l'illa de La Palma. Davant l'augment de visitants que s'espera durant el pont, ja s'han establit controls en l'entorn del volcà.

També et pot interessar

stats