Creix la preocupació a La Palma per la qualitat de l'aire en vista de les emissions del volcà

El con principal s'ha tornat a trencar i manté el flux de lava cap a l'oest de l'illa, alimentant les colades ja existents

El volcà de la Palma, vist des de la localitat de Los Llanos de Aridane
El volcà de La Palma, vist des de la localitat de Los Llanos de Aridane / Miguel Calero (Efe)

El con principal del volcà de Cumbre Vieja, a La Palma, s'ha tornat a trencar aquest dimecres i això manté el flux de lava en direcció cap a l'oest de l'illa, alimentant les colades ja existents. És la zona on més ha crescut la preocupació per la qualitat de l'aire en les últimes hores, amb emissions de diòxid de sofre (SO₂) incessants procedents del plomall volcànic que oscil·len entre 6.000 i 9.000 tones diàries. 

També han augmentat els sismes de magnitud superior a 3,5 en profunditats mitjanes i profundes —més de 20 quilòmetres—, i això incrementa el risc que es produïsca un terratrémol d'intensitat VI (lleument nociu), segons assenyala el Departament de Seguretat Nacional (DSN) en l'informe que ha emés a les 8:00 d'aquest dijous, hora peninsular.

Durant la passada nit, La Palma ha experimentat 53 nous terratrémols, ha informat l'Institut Geogràfic Nacional. El sisme de major magnitud des de la mitjanit (hora local) es va produir a les 5:05 hores a Fuencaliente, amb una magnitud de 3,6 i una intensitat estimada en III (feble).

D'altra banda, i davant la possible nova arribada de lava a la mar, Capitania Marítima ha establit un perímetre d'exclusió des del sud (Puerto Naos) fins al nord (Tazacorte) i la paral·lela a la costa a mitja milla nàutica del litoral.

A primera hora d'aquest dijous l'escenari climatològic continuava sent favorable per a l'operativitat aeroportuària a l'illa de La Palma.

També et pot interessar

stats