El ponent deixa una jornada a més de vint graus en ple gener

Nombrosos municipis costaners passen la matinada amb el mercuri per damunt dels 18 graus, fins i tot Oliva assoleix els 19,5

La jornada de dilluns serà grisa, amb temperatures que es mouran entre els 21 i 22 graus en la franja costanera
La jornada de dilluns serà grisa, amb temperatures que es mouran entre els 21 i 22 graus en la franja costanera / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de gener 2024 - 10:50 Actualitzat: 15 de gener 2024 - 19:46

El mercuri per damunt dels 20 graus en ple mes de gener, un dels més freds de l’any. És l’ambient amb què es trobaran aquest dilluns les comarques del litoral i el centre del territori. En una jornada grisa, en què un front de ponent que deixarà precipitacions d’escassa importància creuarà la Comunitat Valenciana, el mercuri assolirà nivells poc habituals en el començament de l’any, com feia presagiar la càlida matinada en què municipis costaners han quedat a prop dels 20 graus. De fet, Oliva anotava una mínima de 19,5 graus durant la matinada de dilluns, com ha registrat l’observatori que té al col·legi Rebollet l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet. Però no ha sigut l'única població que ha viscut una nit càlida, prou més de les que són habituals al gener.

Nombrosos municipis de la Safor, la Marina Alta o l’Alacantí han passat la nit a més de 18 graus. Era el cas de Palma, Callosa d’en Sarrià, Tavernes de la Valldigna, Gandia o Sant Vicent del Raspeig.

Fins a deu graus més que la vespra

Aquestes temperatures han sigut quasi deu graus superiors a les de la nit anterior. Els termòmetres de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a Miramar assolia aquesta nit els 18,5 graus, el que suposa nou més que la vespra. Era un augment semblant al d’Alacant, on sumaven, amb 17,5 graus, quasi deu graus més que la nit anterior, un valor que deixava la nit de gener més càlida a la ciutat des que es tenen registres, com apunten des d'Aemet. Els tres registres anteriors més alts durant una matinada del primer mes de l'any van ser els 16,6 graus del 8 de gener de 1906, els 16,3 del 29 de gener de fa tres anys i els 16,2 graus del 6 de gener del 1948.

També un increment notable han experimentat a Xàtiva, on anotaven una mínima pròxima als 16 graus, és a dir, huit més que la nit d’abans. La mateixa diferència han apreciat a Llíria, on la matinada de dilluns anotaven més de 8 graus que la de diumenge en quedar la mínima en 14,7 graus, segons Aemet.

Tret de l’interior de les comarques del nord, on sí que hi ha hagut un lleuger descens de les mínimes, les temperatures prou més elevades del que és habitual durant el primer mes de l’any han sigut la tònica general. Tot i això, cap observatori d’Avamet ha registrat mínimes per davall dels 5 graus. Aquesta ha sigut la mínima assolida a Ares del Maestrat, Xodos o el Toro, per exemple.

Aquestes temperatures atípiques també es notaran durant tota la jornada i els pròxims dies. Seran especialment evidents en les hores centrals del dia, quan al litoral el termòmetre marcarà temperatures de 21 o 22 graus. És el que esperen a Castelló de la Plana, Dénia, Alacant o València, però també municipis més allunyats de la costa, com ara Xàtiva. Sols en la zona més meridional del territori baixaran un poc les màximes aquest primer dia de la setmana. A poblacions com Oriola esperen vora 20 graus de màxima.

Aquestes temperatures atípiques ens acompanyaran gran part de la setmana. El pas del front de ponent aquest dilluns, tot i ser abundant, deixarà només pluges dèbils en l’interior central i nord, així com al golf de València i la Marina.

Pel que fa al vent, anirà prenent força a mesura que avance el dia, anirà enfortint-se i no deixarà baixar els termòmetres fins als valors habituals de l’època. Dijous també serà un dia molt ventós i serà també la jornada en què les temperatures començaran a escendir, sobretot per l’interior. 

També et pot interessar

stats