La Policia de la Generalitat intervé obres d'art per valor de 4,5 milions d'euros des del principi d'any

S'ha investigat 43 persones relacionades amb 250 obres d'art per presumptes delictes d'estafa, apropiació indeguda o delicte contra la propietat intel·lectual

Obra d'art requisada per la Policia de la Generalitat
Obra d'art requisada per la Policia de la Generalitat / Generalitat Valenciana

El grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha intervingut, des del principi d'any, un total de 250 obres d'art que intentaven vendre's en circuits il·legals de comerç per un valor total de 4.617.545 euros.

Des de gener s'ha iniciat la investigació de 43 persones per presumptes delictes d'estafa, apropiació indeguda o contra la propietat intel·lectual. Més de la meitat de les obres confiscades són peces d'arqueologia espoliades de jaciments (175). La resta són falsificacions de pintures (54) i escultures (21), segons ha detallat la Generalitat en un comunicat.

Aquest grup policial altament especialitzat ha identificat 122 persones més relacionades amb la propietat o venda fraudulenta d'obres d'art. En aquests mesos, ha fet 168 inspeccions en galeries, jaciments arqueològics, comerços d'antiguitats o de subhastes d'art a la Comunitat Valenciana. Entre les obres arqueològiques intervingudes hi ha peces procedents d'un presumpte espoli en una zona de gran rellevància arqueològica situada als voltants del castell del Puig.

Pel que fa a les 54 pintures requisades, aquestes eren falsificacions d'obres originals d'Ignacio Pinazo, Josep Benlliure, Josep Segrelles, Cecilio Pla, Vicente López Mompó, Genaro Lahuerta, Manuel Viola, Peris Carbonell i Franciso Lozano. Quant a les 21 escultures interceptades eren còpies no autoritzades realitzades després de la mort de l'escultor Marià Benlliure Gil.

Des de la seua creació en 2014, el Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha detectat, confiscat o intervingut obres d'art el valor de les quals en el mercat arriba a prop de 247 milions d'euros.

Entre les operacions més rellevants desenvolupades en 2020 cal destacar l'operació Elice, que va interrompre la comercialització d'un Modigliani fals el valor del qual podria arribar en el mercat als 50 milions d'euros.

Recentment s'ha impedit la distribució d'obres falses d'altres artistes internacionals com Picasso (operació Picachu),  Wifredo Lamb,  Guayasamín o Diego Rivera (operació Wifredo).

També et pot interessar

stats