La Policia de la Generalitat intervé tres obres falses de Modigliani, el Greco i Goya

El seu propietari, un col·leccionista de Toledo, intentava presumptament comercialitzar les obres en el mercat negre per 12,5 milions d’euros.

Les obres falses intervingudes / GVA
28 de març 2021 - 14:14

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha intervingut de manera cautelar tres obres falses atribuïdes als pintors Amedeo Modigliani, Domenikos Theotokópoulos, 'el Greco', i Francisco de Goya. El seu propietari intentava comercialitzar-les, presumptament, per un valor de dotze milions i mig d'euros.

Segons la investigació policial, les tres obres són propietat d'un col·leccionista de la província de Toledo, que havia iniciat la venda dels seus fons com si foren originals. Per a fer-ho, comptava amb la col·laboració de marxants que intentaven vendre les obres entre col·leccionistes, a canvi d'un deu per cent del preu.

Diferents institucions certifiquen que eren falsos

Els quadres comptaven amb documentació presumptament falsa per a acreditar la seua originalitat i afavorir la seua comercialització i han sigut autenticats com a falsos per l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, el Museu Sefardita de Toledo i el Museu Nacional del Prado.

  

El quadre de Modigliani anava acompanyat per documents falsificats que acreditaven la seua autenticitat amb la intenció de comercialitzar-los a Suïssa, Mèxic i Alemanya per un valor de 8.500.000 euros. L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I) ha determinat que no es tracta d'una obra original de Modigliani sinó d'una pintura falsa en la qual s'ha copiat l'estil i temàtica amb firma apòcrifa. L'obra del Greco, que intentava vendre's per 2.500.000 euros, i la de Goya, a la venda per 1.500.000 euros, també comptaven amb documentació presumptament falsa.

 

La revenda de falsificacions, un problema persistent

L'operació ha comptat amb la col·laboració de la brigada de patrimoni històric del Cos Nacional de Policia i ha permés retirar del mercat negre les tres obres. Els fets s'han remés ja al Jutjat d'Instrucció número 2 d'Ocaña (Toledo).

 

El responsable del Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat, Antonio López, alerta que "la revenda de falsificacions és un problema persistent en el mercat de l'art que preocupa els organismes policials, però també als col·leccionistes, els marxants d'art i les famílies hereves dels artistes, que veuen com augmenten els circuits il·legals de comerç".

També et pot interessar

stats