La policia frustra l'entrada il·legal pel port de València de 4.000 fòssils de l'Argentina

Entre les peces, de gran valor paleontològic, hi ha cinc ous de dinosaure, un exemplar complet o un queixal de cavall.

Port de València en una imatge d'arxiu
Port de València en una imatge d'arxiu / @AutPortValencia (Twitter)

Peces de gran valor paleontològic, cinc ous de dinosaure i fins i tot un exemplar complet. La Policia Nacional i agents de l'Agència Tributària han frustrat en el port de València una importació il·legal de 4.000 fòssils espoliats procedents de la regió argentina de Río Negro. Sols els cinc ous de dinosaure, podrien superar els 150.000 euros en el mercat negre.

Gran part d'aquestes peces estaven ocultes en un contenidor entre pedres de diferents mides, forma i color sense valor paleontològic, per a intentar eludir els controls duaners. L'operació, anomenada Corsario, ha suposat també la imputació de dues persones.

Les autoritats duaneres argentines denunciaren a finals del passat mes de gener, davant l'Organització Mundial de Duanes, una exportació amb destinació al port de València i sol·licitaven col·laboració per a frenar aquesta entrada il·legal. Fruit de la denúncia es va poder localitzar al mes de febrer, i a través de les aplicacions i eines informàtiques dels investigadors de Vigilància Duanera, el contenidor que portava les peces espoliades del patrimoni argentí. El contenidor també albergava múltiples exemplars d'animals protegits pel conveni CITES de control del comerç internacional d'espècies protegides.

Els cavalls es van estendre des d'Amèrica a la resta del món

Una vegada localitzat el contenidor es van realitzar diverses inspeccions que han deixat clar el valor d'aquestes peces pel seu gran de conservació i per les característiques. Com a exemple, es va trobar un queixal de cavall, la qual cosa posa de manifest que l'origen dels cavalls és a Amèrica i que després es van estendre des d'allí a la resta del món a través de l'estret de Bering; diversos exemplars d'ous de dinosaure molt ben conservats, o un exemplar complet de dinosaure.

Tot el material confiscat està retingut en el port de València a la disposició de les autoritats argentines, per a ser repatriat quan ho autoritze l'autoritat judicial competent.

També et pot interessar

stats