La policia denuncia per desobediència una periodista d'À Punt en un desnonament al barri dels Orriols

Els agents asseguren que la professional no volia identificar-se, encara que aquesta hi argumenta que no portava el DNI damunt i ho ha fet amb altres dos documents

La periodista Pilar de la Fuente d'À Punt Mèdia
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de novembre 2022 - 09:43 Actualitzat: 09 de novembre 2022 - 14:12

La Policia Nacional ha denunciat per desobediència una periodista d’À Punt, Pilar de la Fuente, quan intentava informar, amb una connexió en directe, d’un desnonament al barri dels Orriols de València, on s'havien concentrat vora cinquanta persones com a senyal de protesta.

Els agents l'han identificada a ella i al periodista del diari Levante-EMV Gonzalo Sánchez, quan els dos demanaven poder travessar a l’altra banda del carrer per a veure què estava passant a la porta de l'edifici per on s'accedia a la vivenda que anava a ser desnonada. Els periodistes argumentaven que no podien veure què estava passant exactament des de la seua posició.

Pilar de la Fuente, en canvi, apunta que tot i que han intentat anar a l'altra banda del carrer, ella i el càmera que l'acompanyava, per a enregistrar les imatges de la porta de l'edifici, els agents li ho han impedit.

En el requeriment per a identificar-se, la periodista, que no portava el DNI damunt, els ha mostrat el carnet de la Unió de Periodistes i el que la identificava com a treballadora de la radiotelevisió pública valenciana amb la intenció d'acreditar-ne la condició de professional de la informació.

No obstant això, la Policia ha frenat la intenció que tenia de moure's, fins i tot l'ha espentada, segons ha relatat l'afectada en Les notícies del matí minuts després de ser denunciada, i ha emplenat el full de la denúncia.

A partir d'aquests fets, en l’acta de la denúncia s’acusa la periodista de "traspassar la zona de seguretat establida" pels agents per a dur a terme el desallotjament i "provocar la massa".

En aquest document, l'agent fa constar que la periodista "desobeeix fins en tres ocasions", "l'orde directa de l'agent" de no passar a la zona de seguretat i delimitada per agents i vehicles policials.

"Provocar a la massa"

En opinió de l'agent que ha redactat l'acta de denúncia, la intenció de la periodista de la radiotelevisió pública ha provocat "en la massa de persones assistents" la reacció "d'oposar-se al moviment", encara que el mateix agent admet que aquesta reacció no arriba a produir-se.

La denúncia que ha rebut la periodista pot reportar-li una multa de fins a 3.000 euros. Pilar de la Fuente ha lamentat que l'actitud policial estiga convertint-se en notícia, ja que la denúncia ha eclipsat el fet inicialment noticiable, com era el desnonament d'un jove de 23 anys.

À Punt condemna la denúncia a una periodista que intentava exercir la seua professió. La radiotelevisió pública valenciana ha defensat el lliure exercici del periodisme i tant el dret a informar, com el de rebre informació, que té la ciutadania, dos drets fonamentals recollits en la Constitució Espanyola.

El Consell d'Informatius d'À Punt, per la seua banda, ha transmés el seu suport a la periodista denunciada i al company del diari Levante-EMV que han patit les pressions i el "comportament prepotent" per part de la policia. Aquest òrgan ha recordat que els professionals exercien la seua "funció essencial" d'informar la societat, que reconeix l’article 20 de la Constitució.

El Consell d'Informatius demana la retirada de la sanció

En aquest sentit, el Consell d'Informatius de la radiotelevisió pública considera "totalment desproporcionada" l’actuació contra l’equip d’À Punt i el redactor del diari Levante-EMV i han recordat que els cossos de seguretat de l'Estat "han de facilitar la tasca periodística que, cal recordar-ho, constitueix un dret essencial de la ciutadania, i no d'obstaculitzar la faena dels informadors".

El Consell d'Informatius ha demanat a la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana la retirada immediata de la proposta de sanció.

També et pot interessar

stats