Agredeixen un equip d'À Punt en els bous al carrer d'Almassora

Una multitud va amenaçar, escridassar i espentar la redactora i la càmera que cobrien l'enganxada mortal al municipi

Seqüència en vídeo de l'assetjament a l'equip d'À Punt a Almassora / À Punt NTC

Una multitud va obstaculitzar el treball de l'equip de la delegació de Castelló d'À Punt desplaçat a Almassora (Plana Alta) per a cobrir l'enganxada mortal d'un veí de 72 anys en les festes del municipi, la novena enguany a la Comunitat Valenciana. Desenes de persones van amenaçar, escridassar i espentar la redactora Nereida Sarrión i la càmera Clara Sanjuan per a impedir la cobertura dels fets en l'À Punt Notícies nit. 

Després d'una accidentada connexió en directe, que intentaren perjudicar amb crits i creuant davant la càmera, una multitud creixent que va arribar a sumar mig centenar de persones, va envoltar l'equip quan estava a l'espera d'instruccions per a una nova connexió. La turba va assetjar les dues professionals d'À Punt amb amenaces, insults i espentes, manifestant que no volien que gravaren i tapant la càmera amb les mans i samarretes. Abans també els havien llançat arena, llandes i petards. 

En la multitud hi havia membres de penyes festeres del municipi i diversos menors a qui els adults havien incitat a sabotejar les connexions, tal com explica amb detall la càmera afectada, Clara Sanjuan.

Davant la situació, l'equip va haver de demanar ajuda a la Policia Local, que va escortar l'equip perquè abandonara el municipi amb tranquil·litat.

Condemnes del Consell d'Informatius, el Consell Rector i els comités d’empresa de la CVMC i l'SAMC

El Consell d’Informatius d’À Punt ha condemnat l'agressió en un comunicat que denuncia les "intimidacions" que van patir les periodistes de la delegació de Castelló. "Considerem del tot injustificat que s’agredisca, verbalment o físicament, qualsevol persona pel fet d’estar exercint la seua professió lliurement, i confiem que episodis lamentables com aquest no es tornen a repetir", explica el document.

L'òrgan de representació de la plantilla dels serveis informatius recorda que "no és la primera vegada que aficionats" dels bous al carrer "increpen i tracten d’intimidar els nostres equips, sota arguments fal·laços" i adverteix: "La nostra missió, en tant que periodistes d’un mitjà públic, és informar, més enllà de valoracions i posicionaments parcials que no entren en les nostres atribucions".

El Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i la Direcció General d'À Punt s'han sumat a la condemna en un comunicat conjunt, que s'ha aprovat en la reunió que el consell ha celebrat d'aquest dijous. L'òrgan d'administració i gestió de la CVMC adverteix que "els fets constitueixen un atac a la llibertat d'informació i un intent d'intimidar els professionals dels mitjans públics valencians a l'hora d'abordar determinades qüestions que susciten un gran debat en la societat valenciana". El Consell Rector defensa l'acció informativa d'À Punt, des del rigor, el contrast de posicions i el debat constructiu, i insta la plantilla a no defallir en la defensa dels valors democràtics.

També han condemnat l’agressió els comités d’empresa de la CVMC i l'SAMC, que han rebutjat “enèrgicament” qualsevol atemptat contra la llibertat d’informació i han manifestat el seu suport a les periodistes Nereida Sarrión i Clara Sanjuán. “Demanem als poders públics una especial protecció als mitjans de comunicació per a poder desenvolupar amb seguretat el dret i el deure constitucional a informar amb llibertat i rebre informació veraç”, han afegit en un comunicat.

D'altra banda, han criticat que hi ha cobertures que són difícils d’executar correctament amb només dues persones (periodista i càmera), que provoca que l’equip estiga exposat i siga més vulnerable a qualsevol agressió verbal o física. “La situació és una altra conseqüència de la insuficient plantilla, i de la inexistència de categories com la d’auxiliar d’explotació, encarregades d’assistir els equips de producció en aquestes i altres situacions”, han sentenciat des dels comités.

Les imatges han generat una onada de solidaritat i condemna en les xarxes. També s’han pronunciat sobre l’agressió formacions polítiques com Podem i Compromís; la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, i organitzacions com la Unió de Periodistes Valencians i l’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana.  

També et pot interessar

stats