Polèmica pel centre psiquiàtric penitenciari Llevant II, a Setaigües

Interior ha tret a concurs el projecte per a la construcció, però més de 200 ONG s’hi oposen.

La construcció del centre ‘Levante II’ està paralitzada des de 2012
La construcció del centre Llevant II està paralitzada des de 2012

El Ministeri de l'Interior ha tret a concurs el projecte per a rellançar la construcció de la presó Llevant II, el major centre psiquiàtric penitenciari d'Espanya, paralitzada des del 2012 a Setaigües (Foia de Bunyol). 

La construcció d'aquest centre penitenciari, a la partida d'El Campillo, a Setaigües, es va paralitzar en 2012, i ara el Ministeri de l’Interior ha tret a concurs un nou projecte per a emplaçar-hi el major centre psiquiàtric penitenciari del país, pensat per a custodiar 500 persones amb trastorns mentals greus.

En cas de dur-se a terme, seria el tercer centre penitenciari psiquiàtric d'Espanya i, malgrat que seria un model diferent dels que ja hi ha a Sevilla i Alacant, amb espais verds i residencials allunyats de l'aspecte d'una presó, vora 200 organitzacions no governamentals de salut mental s’hi oposen.

S’han organitzat en la plataforma Salut Mental Fora de les Presons, impulsada per Javier Villalta, que, en declaracions a À Punt NTC, ha assegurat que “el centre vulnera els drets humans” i trenca la legalitat estatal i autonòmica, ja que la legislació estableix que els centres que es creen a partir del 2021 han de ser per a un màxim de 35 persones. A més, denuncia que el projecte del centre classifica les persones internes com a violentes o descompensades, conceptes que estan fora de la salut mental actualment.

Per la seua banda, Rosa Maria Bayarri, presidenta de la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, ha explicat que “la recuperació de persones i la reinserció no es por produir en presó”. Segons Bayarri, la recuperació i reintegració d’aquestes persones s’ha de fer en un entorn comunitari en ubicacions prop de les unitats de salut mental i amb recursos socials integrats a l’abast, i no en un “gueto de persones sota la mateixa condició de salut mental”.

Unes reivindicacions que encaixen amb el que ha manifestat la mateixa Direcció General d'Institucions Penitenciàries, que assegura que les presons no són l'espai adequat per a les persones amb problemes de salut mental.

També et pot interessar

stats