El menors representen entre el 0,8% i el 2,1% dels contagis de coronavirus

L'Associació Espanyola de Pediatria avalua en una guia l'evidència científica sobre l'impacte de la Covid-19 en la població pediàtrica.

Un menor amb mascareta en una imatge d'arxiu
Un menor amb mascareta en una imatge d'arxiu / Óscar J.Barroso (Europa Press)
16 d'abril 2021 - 13:52

La incidència del coronavirus entre les persones menors de 18 anys és molt inferior a la de la població general i representa només entre el 0,8% i el 2,1% dels contagis. Així es constata en la guia 'COVID-19 en Pediatria: valoració crítica de l'evidència', un document que l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) i l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPap) han publicat per a assessorar els professionals.

La guia fa una revisió crítica de l'evidència científica sobre l'impacte del coronavirus en la població pediàtrica. Una tasca "complexa", admeten els autors —pediatres d'atenció primària i hospitalària— per la gran quantitat i diversitat de la informació disponible i el fet que persisteixen "moltes preguntes per a les quals la ciència no té una resposta clara". Aquesta circumstància i la falta de distància temporal per a consolidar algunes de les troballes fa que s'atorgue a la majoria d'aquestes evidències la classificació de baixa o moderada. En altres casos apunten directament a la falta d'evidències sobre algunes afirmacions, com el risc que el Sars-Cov-2 es transmeta per la llet materna, per la qual cosa recomanen mantindre la lactància en les mares infectades.

A més de la incidència menor entre la població pediàtrica, els experts constaten que la càrrega viral en vies respiratòries sembla inferior entre els menors de 20 anys que en la resta de la societat. Els símptomes més habituals són la combinació de falta d'olfacte o gust, i els episodis de de vòmits i cefalea, però és la febre la que motiva, en la major part dels casos, la visita al metge.

El risc més gran d'ingrés hospitalari s'associa als nounats d'entre un i tres mesos, que augmenta en el cas dels prematurs o que tenen immunodeficiències.

A Espanya han mort 20 menors de 14 anys per la pandèmia

La guia recull que durant la pandèmia han mort 20 xiquets menors de 14 anys a Espanya -sobre les més de 76.000 defuncions registrades- i situa la taxa de letalitat del virus en el 0,0094% dels contagis en aquesta franja d'edat; 0,042 casos per cada 100.000 habitants.

El document manté les recomanacions de l'ús de la mascareta segons les normes actuals —obligatori a partir dels sis anys i aconsellable de tres a cinc— i considera innecessari el tancament de col·legis i escoles infantils com a mesura de prevenció.

D'altra banda, els experts es mostren partidaris de PCR per via nasal per al diagnòstic, abans que els tests ràpids i aconsellen incloure la població infantil i adolescent en la campanya de vacunació contra la Covid-19.

També et pot interessar

stats