La Pobla de Benifassà ret homenatge al maqui Florencio Pla Messeguer

La tercera edició de les Jornades dels Maquis a la Tinença de Benifassà comptarà amb testimonis de l'època, ponències i una visita final al cementeri per a recordar les víctimes de la repressió franquista

Florencio Pla Messeger guerriller maqui
Florencio Pla Messeger, guerriller maqui
Rubén Moreno
23 d'abril 2022 - 07:30

L'Ajuntament de la Pobla de Benifassà celebra aquest cap de setmana les terceres Jornades dels Maquis a la Tinença de Benifassà (Baix Maestrat). Per a explicar aquest moment històric, s'han programat diverses activitats al llarg d'aquest dissabte i diumenge amb l'objectiu de reflexionar i recordar les víctimes d'uns fets històrics que, "encara hui, són incòmodes de tractar entre la gent de la comarca".

L'Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó (AGLA), va ser un grup armat antifranquista impulsat pel Partit Comunista d'Espanya que va estar actiu al Baix Maestrat. En aquest va militar Florencio Pla Messeguer, figura homenatjada en aquestes jornades i que va viure marcat pel context de postguerra i repressió com la resta de guerrillers, però també per la seua intersexualitat.

En la primera jornada, la història de Florencio s'explora en una taula redona i en un debat que comptarà amb Elena Solanas, neboda de Pla Messeguer. També se'n parlarà en l'exposició del treball de recerca La construcción cultural de la leyenda de 'La Pastora', per Javier Alonso Prieto i en el visionament del documental d'À Punt Valentes sobre la seua vida i experiència com a maqui.

Per a diumenge, hi ha programades activitats com una xarrada amb testimonis de la Pobla de Benifassà, la presentació literària d'Una lluna a la finestra de Marta Tena Subirats i una ofrena floral i un acte de record de les víctimes de la repressió franquista al cementeri de la localitat que tancarà les jornades.

L'organització d'aquestes activitats compta amb el suport d'À Punt Media, la Conselleria d’Educació i la de Qualitat Democràtica i també de la Diputació de Castelló.

Document
Programació de les terceres Jornades dels Maquis de la Tinença de Benifassà
Consulta'l

També et pot interessar

stats