Florencio Pla Meseger, 'la Pastora' (1917-2004)

El fet de ser intersexual el va condemnar a ser rebutjat per tot el món i va arribar a convertir-se en una llegenda entre els maquis

La Pastora va lluitar tota la vida per recuperar la seua identitat i el seu nom: Florencio.
La Pastora va lluitar tota la vida per recuperar la seua identitat i el seu nom: Florencio

Florencio Pla va ser conegut per molts noms: la Pastora, Teresot, Durruti i el que li van assignar en nàixer, Teresa. Florencio era intersexual.

Nasqué a Vallibona (Ports) l'1 de febrer de 1917. En veure que no es podia definir el seu gènere com a home o dona i després de consultar amb especialistes de la medicina, la família va decidir anomenar-lo Teresa i criar-lo i educar-lo com a dona, en part per a estalviar-li més endavant el servei militar. Tot i això, com no és estrany amb les persones intersexuals a qui s'assigna un gènere o un altre només nàixer, quan va arribar a la pubertat, va començar a mostrar caràcters sexuals secundaris masculins i, encara que va continuar vestint de dona, va passar a ser conegut com a Teresot. Molta gent volia saber si era home o dona i li miraven davall de les faldilles, raó per la qual va haver d'aprendre a defendre's d'aquest assetjament, contra el qual feia servir la seua força i bona forma física, fruit d'haver-se criat en les muntanyes.

Després d'un encontre amb la Guàrdia Civil en què el van despullar, vexat i humiliat per la seua condició d'intersexual, va decidir unir-se als maquis. Es va tallar el cabell i va començar a vestir d'home i es va fer anomenar Florencio. Els seus sobrenoms foren, Durruti i, sobretot la Pastora. Durant anys va ser una guerrillera molt activa, però no va matar mai ningú. Va haver de deixar els maquis juntament amb un company per por que els acusaren d'haver-ne abandonat un tercer que va resultar mort durant una acció, però el seu company també va morir i finalment va passar dos anys a soles vivint en una cova de les muntanyes sense deixar-se veure per ningú i vivint del que furtava.

Després d'això se n'anà a Andorra a peu, on va ser contrabandista de tabac fins que va ser delatat i capturat per la policia el 5 de març del 1960. El culparen de tots els crims dels seus companys maquis i el jutjaren per 29 assassinats que no va reconéixer mai i no es van poder provar mai. Només va reconéixer haver visitat persones que l'assetjaven de jove per a apallissar-les. Va ser condemnat a mort, però no va ser executat, i passà 17 anys a la presó. Va ser amnistiat l'any 1977 i va acabar els seus dies com a Florencio, la identitat que havia elegit per a si mateix. Va morir l'any 2004.

Durant els anys que va pertànyer al maquis es va forjar la seua llegenda als pobles de Castelló, on tothom coneix la Pastora, principalment com a integrant del maquis, però també com un bandoler de les muntanyes que les mares feien servir per a espantar la xicalla quan no se'n volia anar a dormir.

Si vols saber més sobre la seua història pots veure el capítol que li ha dedicat el programa Valentes.

També et pot interessar

stats