La pluja pot erosionar la terra després dels incendis

Hi ha qui, amb la millor intenció, vol posar-se a replantar just després d’un incendi, però no és recomanable procedir així

La pluja després dels incendis pot accelerar el procés erosiu i complicar la reforestació / À Punt NTC

Hem passat de desitjar la pluja quan els incendis avançaven sense control, a témer les tronades torrencials, que ara, just després del foc, podrien tindre conseqüències molt negatives. “Les pluges torrencials just després dels incendis poden generar un problema d’erosió molt gran”, afirma Carles Rosselló, tècnic forestal del Consorci de Bombers de València.

Els bombers continuen treballant a la zona de l’incendi de Begís, perquè recordem que encara no s'ha donat per extingit i cal vigilar que no reviscole cap punt calent. 

Davant d'una catàstrofe tan colpidora com aquesta, hi ha qui, amb la millor intenció, vol posar-se a replantar ja mateix, però no és el que s'ha de fer. Joan Sala, d’Acció Ecologista Agró, ens ho explica: “Si es veu que en algun lloc hi ha més pendent o més probabilitat d’erosió, s’actua i es fan marges i vegetació seca per a esmortir l’impacte de les gotes de la pluja”.

En zones amb molt de pendent, la pluja torrencial pot arrossegar-ho tot, deixar la terra nua, fins i tot emportar-se les llavors que de forma natural farien renàixer el bosc. "Si d'ací a un mes anem a la zona cremada, veurem que ha començat a créixer la vegetació", afirma Sala. Però això serà si la pluja torrencial no ha accelerat eixe temut procés erosiu que faria més difícil la reforestació. 

També et pot interessar

stats