La platja submergida, l’aposta per a recuperar la costa valenciana

Veus expertes asseguren que la solució per a reduir la regressió passa perquè les ones trenquen amb menys força quan arriben a terra

Com més al sud de la Comunitat Valenciana, s'estén una costa més recta i oberta / À Punt NTC

Que les ones de la mar trenquen amb menys força quan arriben a terra és, a curt termini, la solució més operativa que aconsellen algunes veus expertes per a reduir la regressió que pateix el litoral valencià. A la demarcació de costa d'Alacant, tercera i última etapa de la radiografia d’À Punt sobre les platges valencianes, això s'ha aconseguit casualment en alguns punts d'Altea. En canvi, l'erosió encara avança en altres arenals i cada vegada hi ha més veus que demanen una moratòria urbanística.

En tres dècades la platja de les Deveses de Dénia, a la Marina Alta, ha perdut cent metres d’un arenal que el temporal Glòria es va acabar d’engolir el 2020. “Hi havia un equilibri que s’ha trencat per culpa de l’home, i l’home està ara solucionant-ho”, assegura Mateu, un dels veïns afectats i gerent d’un restaurant, mentre assenyala les obres de construcció d’un espigó. 

Amb tres espigons, arena i esculls tracten de regenerar una platja com la que també s'ha creat a Altea, que ha sorgit amb la remodelació de la façana marítima d'aquesta població de la Marina Baixa. Se li ha hagut de buscar un nom per votació popular, i s’ha quedat com la platja del Bol. 

Com més al sud s'estén una costa, més recta i oberta, amb el risc que comporta en cas de temporal. A la gola del riu Segura, als anys 90 es va remodelar el llit i el riu i ja no aporta sediments. I de nou el mateix problema, cal buscar alternatives. “Està demostrat que tota l’arena que es posa acaba desapareixent. Per això s’ha d’apostar per dics de posidònia que, de manera natural, limiten l’erosió costanera”, explica el biòleg Pablo Sánchez. 

A la platja de Babilònia el veïnat lluita per a mantindre les cases, tot i que el jutjat acaba de denegar una pròrroga de la concessió. Una forma de construcció i estiueig que la maror, a poc a poc, també s'endú. Les platges estaran condicionades per a l'estiu, però ja toca mirar més enllà: “no s’ha de construir més i s’han de començar a fer accions integrades per a salvar el poc que queda”, ha sentenciat Sánchez. 

També et pot interessar

stats