La platja de la Punta del Saler, bressol de la tortuga bova

Sis ous de tortuga fan eclosió aquesta matinada en un niu custodiat per voluntaris 15 dies durant 24 hores.

Sis ous de tortugues boves han fet eclosió en el niu ubicat a la platja de la Punta
Sis ous de tortugues boves han fet eclosió en el niu ubicat a la platja de la Punta / À Punt

A pas de tortuga, però sense pausa, sis ous de tortugues boves (Caretta caretta) han fet eclosió a les tres d'aquesta matinada en el niu ubicat a la platja de la Punta del parc natural de l'Albufera, al Saler. Aquests sis exemplars provenen de la posta de 69 ous d'una mare tortuga bova que va arribar a la platja de Cullera el passat 29 de juliol. Durant aquesta nit s'espera que facen eclosió la resta d'ous.

Un equip coordinat per la Conselleria de Medi Ambient, la Universitat de València i la Fundació Oceanogràfic va traslladar llavors el niu a la platja del Saler, una zona més segura, per a garantir-ne la supervivència. El niu ha estat controlat diàriament i els últims quinze dies un grup de voluntaris ha custodiat els ous durant 24 hores. Dos mesos després, les tortugues han vist la vida a la platja de la Punta, davant del Mediterrani.

Aquestes cries de tortuga es traslladaran ara a l'Oceanogràfic i, passats uns dies, les portaran a la platja de Cullera, on inicialment els va pondre la mare, per a soltar-les a la mar. D'aquestes, 14 es quedaran a l'Oceanogràfic durant un any per a alliberar-les quan siguen més grans per a garantir-ne la supervivència.

Solta de tortugues mediterrànies nascudes i criades a l'Oceanogràfic

D'altra banda, tècnics del Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler de la Generalitat i de l'àrea d'Ocells i Rèptils de l'Oceanogràfic han procedit a soltar a la Devesa del Saler onze exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), que van nàixer a les instal·lacions de l'aquari valencià l'any passat.

La tortuga mediterrània es considerava extingida a la Comunitat Valenciana i en la major part de la península Ibèrica i en aquests moments està catalogada en perill d'extinció. Es tracta de la primera experiència de criar a partir dels ous depositats per tortugues a les mateixes instal·lacions.

En un any han sigut ateses amb èxit fins a aconseguir una envergadura suficient que els assegure la supervivència en l'ambient natural. Des de 2011 s'ha aconseguit ja una xifra de prop de 1.500 exemplars reintroduïts en la naturalesa.

També et pot interessar

stats