Pfizer anuncia que el seu antiviral redueix el risc de Covid-19 sever en un 89%

L'EMA autoritzà l'ús d'emergència d'un altre tractament contra la malaltia, el monulpiravir, aquest dijous

El tractament Paxlovid consta de tres píndoles administrades dues vegades al dia
El tractament Paxlovid consta de tres píndoles administrades dues vegades al dia / Reuters

La companyia farmacèutica Pfizer ha anunciat aquest divendres un tractament experimental per a tractar el coronavirus que diu reduir el risc d'hospitalització i mort en quasi un 90 per cent entre les persones infectades amb el virus.

Pfizer ha publicat els resultats preliminars dels estudis que va fer amb aquest fàrmac sobre un total de 775 adults.

Els resultats semblen superar els observats amb la píndola de Merck & Co Inc, molnupiravir, que aquest aquest mateix dijous l'Agència Europea de Medicaments va autoritzar d'urgència i que redueix a la meitat la probabilitat de morir o ser hospitalitzats per als pacients amb la Covid-19.

Pfizer planeja enviar els resultats de l'assaig provisional de la seua píndola, que s'administra en combinació amb un antiviral més antic anomenat ritonavir, a l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA. El tractament combinat, que tindrà la marca Paxlovid, consta de tres píndoles administrades dues vegades al dia.

Els antivirals han d'administrar-se al més prompte possible, abans que es hi haja una infecció, perquè siguen més eficaços. 

"Vam veure que teníem una alta eficàcia, fins i tot si va ser cinc dies després que un pacient haja sigut tractat [...] la gent pot esperar un parell de dies abans si es fera una prova o alguna cosa, i això significa que tenim temps per a tractar a les persones i realment proporcionen un benefici des d'una perspectiva de salut pública ", ha manifestat  Annaliesa Anderson, directora del programa Pfizer.

La companyia no ha detallat els efectes secundaris del tractament, però afirma que els esdeveniments adversos van ocórrer en aproximadament el 20% dels pacients tractats i amb placebo.

"Aquestes dades suggereixen que el nostre candidat antiviral oral, si és aprovat per les autoritats reguladores, té el potencial de salvar la vida dels pacients, reduir la gravetat de les infeccions per Covid-19 i eliminar fins a nou de cada deu hospitalitzacions", ha dit Albert Bourla, director executiu de Pfizer.

El fàrmac de Pfizer, que forma part d'una classe coneguda com a inhibidors de proteasa, està dissenyat per a bloquejar un enzim que el coronavirus necessita per a multiplicar-se.

També et pot interessar

stats